söndag 16 mars 2014

Trädgårdsbröd och Morotsbröd

Bakverk nr 4 och 5 av 22 i Hela Sösdala Bakar 2013. (Finns på sidan 5 och 6)


Trädgårdsbröd
 Recept och bröd inlämnat av Lena Westerberg



Hela Sösdala Bakar
Trädgårdsbröd

Ingredienser:
50 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
0,5 dl raps- eller solrosolja
1 msk salt
1 dl vetekross
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
Ca 2 l vetemjöl

* Smula jästen i en stor skål, tillsätt vatten, olja och salt.
* Rör om och lös upp jästen. Blanda sen ner resten av ingredienserna, men spara ca 0,5 dl till utbakningen.
*Arbeta degen ordentligt, lättast i maskin, i 10 minuter.
* Låt degen jäsa övertäckt, 2 timmar, kan behöva tryckas ner lite under tiden, beroende på värmen vid arbetsplatsen.
* Efter jäsningen, stjälp upp degen på bakbordet och arbeta eventuellt i mer mjöl.
* Knåda degen tills den släpper händerna och är formbar.
* Lägg den i en smord form, ca 23 x 31 cm, eller i två smorda avlånga brödformar.
* Låt jäsa i 30 minuter. Snitta ovansidan av bröden på några ställen med VASS kniv.
* Baka i 200 grader i en timme. Låt svalna under bakduk.



Morotsbröd
Recept och bröd inlämnat av Helen Jönsson
 Ingredienser:



Morotsbröd
 50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl rapsolja

2 dl solroskärnor
2 dl morötter (rivna)
6 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl
 
* Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Rör om så att det smälter.
* Tillsätt övriga ingredienser, vetemjölet till sist. Det ska bli en ganska lös deg.
   Låt jäsa i ca 1 timme.
* Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut till 2 runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
   Låt jäsa ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
* Skåra ett kors med vass kniv. Strö över lite grahamsmjöl.
* Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
   Bröden är färdiga när det låter ihåligt när man knackar på dem.

Hela Sösdala Bakar
Jag valde att ta dessa recept och göra det till små frallor. De blev jätte goda.
 

Nu är det bara 17 bakverk kvar att testbaka i Hela Sösdala Bakar 2013