Trädgårdsbröd
Recept och bröd inlämnat av Lena Westerberg
Trädgårdsbröd |
Ingredienser:
50 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
0,5 dl raps- eller solrosolja
1 msk salt
1 dl vetekross
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
Ca 2 l vetemjöl
* Smula jästen i en stor skål, tillsätt vatten, olja och salt.
* Rör om och lös upp jästen. Blanda sen ner resten av ingredienserna, men spara ca 0,5 dl till utbakningen.
*Arbeta degen ordentligt, lättast i maskin, i 10 minuter.
* Låt degen jäsa övertäckt, 2 timmar, kan behöva tryckas ner lite under tiden, beroende på värmen vid arbetsplatsen.
* Efter jäsningen, stjälp upp degen på bakbordet och arbeta eventuellt i mer mjöl.
* Knåda degen tills den släpper händerna och är formbar.
* Lägg den i en smord form, ca 23 x 31 cm, eller i två smorda avlånga brödformar.
* Låt jäsa i 30 minuter. Snitta ovansidan av bröden på några ställen med VASS kniv.
* Baka i 200 grader i en timme. Låt svalna under bakduk.
Morotsbröd
Recept och bröd inlämnat av Helen Jönsson
Ingredienser:
Morotsbröd |
5 dl vatten (37 grader)
2 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl rapsolja
2 dl solroskärnor
2 dl morötter (rivna)
6 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl
* Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Rör om så att det smälter.
* Tillsätt övriga ingredienser, vetemjölet till sist. Det ska bli en ganska lös deg.
Låt jäsa i ca 1 timme.
* Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut till 2 runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
Låt jäsa ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
* Skåra ett kors med vass kniv. Strö över lite grahamsmjöl.
* Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Bröden är färdiga när det låter ihåligt när man knackar på dem.
Jag valde att ta dessa recept och göra det till små frallor. De blev jätte goda.