lördag 15 mars 2014

"Vad är det vi äter mamma?"


"Vad är det vi äter mamma?" Den frågan kommer upp nästan vid varje måltid. Speciellt det äldsta barnet är nyfiken på var maten kommer ifrån. Oftast vill barnen veta om det är gris, fisk, får, häst, ko mm. Vi diskuterar vilka djur man kan äta. Att man i andra länder ibland äter djur som vi i Sverige vanligtvis inte äter. Vi pratar om att lammen vi klappade i våras nu blev en god gryta.

Ibland kommer frågan "Är det den glada grisen?" Då menar hon grisköttet vi köpt på Källunda gård i Häglinge bara nån km från oss. Vi var på Källunda gård i september när det var Ekorundan 2013, klappade grisarna, köpte honung, mjöl gjort på en gammal vetesort och vi pratade med bonden och miljöpristagaren Magnus Nyman. Han fick miljöpris för sin MOP (mobile organic piggery). Samtidigt beställde vi en 10 kg låda med kött, och det är den glada grisen.



Fotot tillhör www.kallunda.se



Hon tvingar oss att tänka till. Att försöka vara medvetna om var köttet kommer ifrån och hur djuret blivit behandlat innan. Hon får oss också ibland att skämmas. Oftast är det inte den glada grisen. I dagsläget har vi inte råd att bara köpa kött som är närproducerat, ekologiskt och från välmående djur. Tyvärr är det allt för ofta som det blir den billiga köttfärsen som införskaffas. Men vi försöker handla närproducerat och vilt till dem mån vi kan.

Idag har jag appen Bonde På Köpet i mobilen. På så vis kan jag scanna streckkoden i affären och få veta var köttet verkligen kommer ifrån. Super smart.

För 10 år sedan tänkte jag nog knappt på var köttet kom ifrån, om djuret hade haft det bra och kunnat beta ute eller om det hade varit instängt i trånga bås och fått i sig en massa tillväxthormoner. Köttet utan tillsatser har en helt annan kvalitet. Helt sjukt att det ens får säljas kött från djur som inte mått bra.

Fotot tillhör expressen