fredag 28 mars 2014

Var finns informationen om politikerna?

Jag kan erkänna att jag inte vet riktigt 100 vilket parti jag ska rösta på. Varken i valet till i maj eller valet i september. Däremot vet jag vilka jag inte ska rösta på.
Makten är din #RÖSTAEU25MAJ
Nu är jag den typen av människa som tycker att det är lite svårt att välja vad och vem man ska rösta på. Oftast letar jag efter ett parti som har liknande värderingar som jag när det gäller de stora frågorna. Sen börjar jag leta bland vallistorna efter namn man känner till.

Ibland kan partiet på regeringsnivå verka bra men namnen på lokalnivå är inte alls något jag skulle vilja rösta på, och tvärt om. Faktiskt lite trixigt tycker jag.

Personligen ansåg jag det lite naturligt att gå in på www.hassleholm.com för att börja samla information. Trots att det är superval år finns där knappt någon information på kommunnivå att finna.

24/3 mailade jag till Hässleholms kommun. Än då länge har jag inte fått någon respons på att de har mottagit mailet men det kanske kommer snart.

"Val 2014
Har Hässleholms kommun missat att det snart är val? Eller är tanken att man vill ha så lågt röstdeltagande som möjligt?

Snart är det val igen och det är oftast en djungel med information. Men tittar man på informationen gällande valet till t.ex. kommunfullmäktige i Hässleholm är det faktiskt väldigt tomt. Inte ens om man klickar på fliken politik.

Kan man inte på Hässleholms kommuns hemsida ha en flik på startsidan där det står "Val 2014"? I den fliken har man sedan varje parti som ställer upp i till kommunfullmäktige och länkar till partiernas hemsidor. Information om vallokaler, hur man röstar mm. Det är det allra minsta som borde stå där.

Helst av allt hade man velat att finns information om vad t.ex. Arbetarpartiet Socialdemoraterna tycker och tänker som parti på lokal nivå. Man borde även kunna klicka på varje namn och där står lite om personen. Samt 10-20 grundläggande frågor och svar som ställs till alla som ställer upp i kommunvalet + eventuell tilläggsinformation som personen vill ha med.

Vi är faktiskt många som aldrig röstar på bara ett namn i högen. Man ju inte vill köpa grisen i säcken. Hässleholms kommun har haft ett väldigt tumult med många tveksamma affärer och lite väl många rubriker i vår tråkigt negativa lokaltidning Norra Skåne. Mer information till alla som röstar gör att detta kanske kan undvikas till nästa period. Man vill ju veta vem och vad man röstar på.  
Finns det någon möjlighet att ni kan bli bättre på att lägga ut information om årets val? Med vänlig hälsning"


Sen började jag kolla vilken information de olika partierna på lokal nivå hade lagt ut på sina hemsidor. Troligen är det jag som är tidig för nästan alla av dem hade väldigt lite om personerna.

Vissa partier hade listor på vilka man kunde rösta på och att man kunde klicka på deras namn och få upp lite information om personen. Vissa partier hade Namn, Ort. Ibland Namn, Ålder, Yrke, Ort. Känner man inte till dessa namnen sedan tidigare så säger detta absolut ingenting. Så kan vi väl inte ha det. Därför kände jag att jag var tvungen att försöka få partierna att förstå de faktiskt förlorar väljare bara för att de inte tar sig tiden att gå igenom sin information på hemsidorna.

Mail till alla partier som ställde upp i valet 2010.
"Använde idag min lunch till att kolla de olika partierna samt kommunen om vilken information som går ut om val 2014. Och trots att det finns massvis med bra sätt att nå ut med information, så verkar ni alla knappt ens vara i startgroparna.Socialdemokraterna
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)
  
Centerpartiet
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida).
 
Folkets väl
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Folkpartiet
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Kristdemokraterna
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Miljöpartiet
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Moderaterna
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Socialistiska partiet
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Sverigedemokraterna
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)

Vänsterpartiet
(...info om vad jag tyckte om deras hemsida)


Är det bara jag som är tidig med att söka information?? Jag vet att flera av er ska ställa upp i valet i år igen, men vissa av er gör det faktiskt inte lätt för oss som väljare.

Visst kan man rösta på partierna rent allmänt men ni är ju olika människor med olika syn på mycket. Om ni ärligt hade svarat på hur ni ser på äldrevården, skolan, alkohol, invandring, döden, äktenskap, barnuppfostran, föräldraledighet, skatter, välfärd, landsbygdsutveckling, hållbarhet i naturen mm hade det blivit väldigt olika svar även inom partierna. Många av er i partierna uppger minimal information om vad ni står för.

Främlingsfientliga partier är på framtågande i hela Europa och det är en skrämmande framtid vi har att möta om vi låter detta ske även här Sverige. Det är jätte viktigt att de partier av er som ser människor som människor oavsett födelseland verkligen skärper er. (Ber om ursäkt om någon av er tar illa upp.) Flera av er är rutinerade i politiken och ni vet att vi ser igenom eventuella glättiga ytor. Vi vill se er, vi vill faktiskt veta vad vi röstar på.

Tror ni det finns en möjlighet till mer information på era sidor?
Med vänlig hälsning"
 

Endast 4 partier har återkopplat efter att de fick mitt mail. 2 av dem har svarat väldigt blaha blaha medan de andra 2 svarade lite mer mänskligt. De sistnämnda får ett extra + i kanten. Extra trevligt var det att ett parti inom ett par timmar gick in på sin hemsida och började uppdatera information.

Inga kommentarer: