Jag fick för ett tag sedan möjligheten att införskaffa lammkött av ett par vänner i Sösdala. Det här var något nytt för mig, så jag har testat olika bitar från lammet. Bl.a. lammsteken blev en jätte hitt i vår familj.
Idag blev det Lammgryta i lite annorlunda tappning
Lammsadeln lades i mjölk över natten för att plocka bort eventuell koftsmak. (Jag vet inte om det hjälper men man kan ju alltid testa.)
* smör till stekning
* 1 hackad lök
* 2 stora vitlöksklyftor
* 3 msk ingefära
* 1 lammsadel Heter de sadel när det gäller lamm?)
* 1/2 påse tikka Masala kryddor
* 1½ dl créme fraiche
* 1½ l vatten
* lite mjöl till redning
Ner med allt utom vattnet i en stor gjutjärnsgryta. Fräste ihop det lite. Tillsatte vattnet och lät det koka tills köttet nästan trillade av benen. D.v.s. Lååånge. (Några i min familj tycker det är lite trixigt med ben i maten så de plockade vi bort.) Ner med lite redning så att grytan blev lite krämigare.
* Röd ris mix kokades.
* 1½ dl russin
* 1½ dl grovt rivna morötter
* lite socker
* någon msk matolja
Allt åkte ner i en varm stekpanna tills sockret smällt. Det lades sedan i ett foliepaket, när riset nästan var klart la jag foliepaketet överst för att det skulle hålla värmen. Våra afghanska vänner har detta ibland på sina maträtter. Afghansk/persisk mat är så fantastisk god! Jag saknar verkligen en restaurang i Hässleholms kommun som har den typen av mat.
Dags att servera. Jätte gott!