En annan sak som varit positivt med regnandet har varit att det blivit väldigt gynnsamt för svampen. I år har vi lyckats hitta flera nya svampställen. Jag har alltid tänkt att man kan aldrig ta fel på
citrongul slemskivning/citronslemskivling (Gomphidius glutinosus) eller på klassiska kantareller (Cantharellaceae), men jag har fel angående kantarellerna.
När vi gick på en svamprunda i Bjärnumstrakten såg vi många kantarell-liknande svampar växa nära ett vattendrag. De hade rätt färg, rätt form, men undertill var det inte skivor utan rör. Kanske var det en rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens)? De vågade vi inte plocka.
En annan dag när vi gick i skogen hittade vi ännu en sort som såg ut som kantareller. De hade rätt färg, var lite sladdrigare än vanliga kantareller, och lite rödare längst nere på foten. Troligen är detta Falsk kantarell / Narrkantarell (Hygrophoropsis aurantiaca). Inte en matsvamp.
Vanlig kantarell har en väldigt speciell härlig doft och smakar underbart. Tillredningen av kantareller är enkel. man ska rensa svampen, förväller den (genom att lägga den i en torr gryta och låta vattnet i svamparna koka ur), sen smörsteker man kantarellerna med riktigt smör, salt och lite vitpeppar.