Mandelmusslor
2 dl hela sötmandlar (125 gram) eller 2,5 dl mandelmjöl
(4-5 bittermandlar)
200 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
- Skålla, skala och mal mandeln, eller spara massor av tid och använd mandelmjöl istället.
- Rör smöret och socker smidigt.
- Tillsätt mandelmjölet, ägget och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta degen på bakbordet.
- Forma degen till en rulle och låt degen vila kallt i minst 0,5 timme.
- Smält under tiden lite smör, pensla mandelmusselformarna och sätt in dem i kylen.
- Skär degen i bitar och tumma ut den i formarna. Ställ formarna på en plåt.
- Grädda i 200 grader, mitt i ugnen i ca 8 minuter. (Stanna vid ugnen när de gräddas, det går fort från det att de är klara till att de är brända.)
- Knacka försiktigt ut kakorna ur formarna direkt.
- Serveras med en klick grädde och lite sylt.