söndag 17 januari 2016

Besök, men av vem? Spårjakt

Barnen rusar in och ropar: Mamma någon har gått i vår trädgård!! Ute i snön fanns stora spår efter ett djur, de var ca 9-10 cm stora.
 

Undra vad det är för djur som gjort dem? Första steget är att kontakta grannarna då vissa av dem har lite mer kunskap om djur och natur än vad jag har. Vi kom fram till:

Mård? Deras spår är ca 5,5 cm stora och de har 5 tår.
(Det är svårt att googla fram bra info om mården och dess spår.)
Lo? Storleken kan stämma, men de går inte med klorna ute.
Länsstyrelsen.se - Lodjursspår
Räv? Deras spår brukar vara ca 5-7 cm och ser inte riktigt ut så.
peolin.se - Spår.pdf

Kvar är nu varg och hund. Vargen har synt till här i krokarna så det är inte helt omöjligt.

Hur har djuret gått? Den har gått rakt in i trädgården och rakt mot jordgubbslandet. Där vänt och gått rakt ut igen. Vargar ska visst vara lite mer målinriktade, medan hundar ska irra runt och
Avstånd mellan tassarna? ca 60 cm mellan spåren.
Där finns inga människospår i närheten.

Trots informationen kunde vi inte säkerställa att det var en hund.
Hmm, jag vill ju inte ha en varg i trädgården.
(Om man går in på Länsstyrelsen.se - Så känner du igen vargspår kan man få ganska bra guidning.)

Så vad gör man nu? Jo man pälsar på barnen vinterkläder och går ut för att utforskar vart spåren kommer ifrån.

Spårjakt
Detta är någon som är lärorikt och roligt för både stora och små. Var det verkligen en hundvalp som gått där eller är det mer troligt att det kanske var en av katterna? *haha*

Harar, vildsvin, rådjur, älg, katter, hundar och möss kunde vi identifiera spåren av. Ibland tror man att vildsvinen och älgarna inte går här så ofta, men kollar man på spåren ser man att de gått bara ett stenkast härifrån och att de verkar gå här ganska ofta.

Under promenaden pratade vi med en av våra närmsta grannar som nämnde att det hade sprungit en stor hund löst när under förmiddagen. Mysteriet löst... men vart hör hunden hemma?

Vi har nu laddat ner Vilt-appen från Svenska jägareförbundet. Det är en gratis-app som jag verkligen rekommenderar. Man kan här kolla några av de vanligaste spåren, spillningar, läten och lite allmän info om flera djur. Dessutom kan man klicka in sina egna upplevelser.

Inga kommentarer: