fredag 31 juli 2015

Tistlar och kvällssol

Kvällarna är ganska svala men ändå väldigt vackra.

Kubb á la Minions

I uthuset har vårt kubbspel legat orört i ett par år. Det var missfärgat, solkigt och lite äckligt. En tripp till ÖoB. Vår familj gillar verkligen minionerna i filmerna "Dumma Mig" och därför fick vårt kubbspel en uppfräschning till deras ära.

Kubb, minioner, minions, kubbspel, Minionkubb, Minionspel, miniongame, dumma mig-kubb, despicable me game
Nu ska bara baksidorna målas och sen ett par lager klarlack sen ska det spelas kubb.

Kubb före målning....
 
 
Kubb, minioner, minions, kubbspel, Minionkubb, Minionspel, miniongame, dumma mig-kubb, despicable me game
.... kubb efter målning.
 
Det finns knappast en enda familj i Sverige som inte spelat kubb.
Hur man spelar kubb

Detta behövs
• Kungen – det vill säga en stor kubb med en liten krona på toppen. (lila minion)
• 10 ytterligare kubbar, utan krona (gula minions)
• 6 pinnar som kallas för ”kastpinnar”
• 4 ytterligare pinnar att placera hörnen, det vill säga ”hörnpinnar”

Spelplan
Spelplanen är 8 meter lång och 5 meter bred. För att märka ut spelplanen används 4 hörnpinnarna. Ställa upp 5 kubbar (gula minions) på var sin kortsida, så att varje lag har en identisk sida av spelplanen. Den sista kubben, kungen, ställs i spelplanens mitt, med samma avstånd till både sidor och varje lags kubbar.

Spelregler
• Dela upp er i två jämna lag, varefter ni tävlar om vem som börjar genom att kasta en pinne närmast kungen. Ställ er sedan på respektive vald planhalva, bakom kubbarna.
• Laget som börjar kastar sina kastpinnar en och en och försöker med dessa fälla motståndarnas kubbar. Obs endast underhandskast, "helikopter-kast" är förbjudet. De kubbar som fälls ska motståndarlaget kasta så att de landar på det andra lagets sida om kungen.
• Sedan är det andra lagets tur att kasta sina pinnarna. Om lagets egna kubbar ligger på spelplanen får man ställa sig bakom dessa och kasta.
• Om motståndarlaget har kubbar på spelplanen måste dessa fällas innan man ger sig på de kubbar som står på deras linje. Kubbarna på planen som fälls är förbrukade och slängs åt sidan.
• När hela motståndarlaget kubbar är fällda är det dags för kungen och den som fäller honom först har vunnit. Råkar man fälla kungen innan alla de andra kubbarna är spelet förlorat.

Vill du veta lite mer detaljregler kan man på in på VM i Kubb - detaljregler

måndag 27 juli 2015

Enkla Pollykakor

Enkla Pollykakor
150 gram smör
1,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker (jag tog nog bara 1,5 tsk)
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
½ påse Polly-godis

Ner med allt utom Polly-godiset i en mixer.
Mixa ihop till en smidig deg.
Rulla ut till fingertjocka längder.
Tryck ner Polly-godis i längderna. Inte för tätt då degen kommer att flyta ut lite.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 14-16 minuter eller tills de fått fin färg.
Skär i bitar medan kakan är varm. (Helst mellan polly-godiset då det är lite kletigt i början)

torsdag 23 juli 2015

Saffranspannkaka

Idag längtar vi tillbaka till det vackra Gotland och dagarna vi hade där på semestern. Därför blir dagens kvällsmat Saffranspannkaka.

Saffranspannkaka
1 kg risgrynsgröt
1 dl grädde
2 ägg
1-2 paket saffran
Strösocker om det behövs
Lite hackad mandel
(Extra socker uteslöt jag och mandel la jag bara i halva formen eftersom barnen hade protesterat lite annars)

Allt rörs samman och hälls i en smord form.
Gräddas i ugnen i 170 grader i ca 20 minuter eller tills pannkakan fått lite färg.
Serveras med Salmbärssylt.

Löjligt enkel att föra och otroligt god.

onsdag 22 juli 2015

Första koppen kaffe utomhus

Idag tog vi alla en välbehövlig sovmorgon. Kan behövas då det varit ett enormt tryck på jobbet i 2½ vecka. Känns fantastiskt att kunna ta ut någon extra semesterdag.

Dagens första kopp kaffe avnjutes utomhus i 18 grader. Här är så fridfullt ute.

Undra hur vädret ska bli idag?
Blir det gräsklippning, beskäring av träden och utomhusarbete idag?
Blir det storstädning inomhus?
Blir det rensning i uthuset?
Eller blir det en dag då vi bara myser, slappar och kollar på film?

lördag 18 juli 2015

Fragilité - Nougat och hasselnötstårta

Hemkommen från en ganska intensiv arbetsvecka kände jag en sån lust att baka. Så efter att barnen hade lagt sig åkte ingredienserna fram. Lite inspirerad av Mette Blomsterberg blev det en glutenfri tårta som hon kallar Fragilité.

Fragilité (mjuk nötmarängtårta)
Det søde liv - Fragilité (Originalreceptet på danska)

Hasselnötsbotten:
2,5 dl strösocker
260 g. hasselnötskärnor
9 äggvitor
1 msk potatismjöl

Gör en hasselnötssmet genom att först blanda hälften av sockret med alla hasselnötterna så fint som möjligt i en matberedare. Tillsätt 3 äggvitor och låt smeten köra i ett par minuter. Lägg upp det i en stor skål. Blanda potatismjöl och 4 msk av det resterande sockret i en stor skål (skålen måste kunna rymma alla maräng när den vispas).

Vispa resten av äggvita i en ny skål och vispa den till en stel och seg maräng medans resten av sockret utförs i skålkanten.

Rör nötsmeten tillsammans med en tredjedel av maräng - rör om väl. Att få detta i skålen med maräng och vänd nu ihop allt noga. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar. Använd den avtagbara kanten på en kakform (24 cm i diameter) som mall och lägg den på bakplåtspappret.

Lägg degen i en engångsspritspåse utan tyll. Skär ett litet hål på 1 cm. Spritsa degen i tre cirklar helt slät, ca 1/2 centimeter tjockt lager. Gör den ca 1/2 cm mindre än kakformens kant. Flytta kakformen till nästa bakplåtspapper och upprepa. Det ska bli 3 nötbottnar.

Baka bottnarna i 170 grader i 18-22 minuter tills de är gyllene. Låt svalna helt och ta sedan bort dem från bakplåtspappret. 

Smörkräm:
75 g. nougat
375 g. rumstempererat smör
3 dl. florsocker
1/2 dl. kallt starkt kaffe

Smält nougat i en liten skål över vattenbad. Kom med rumstemperatur smör och florsocker i en skål och rör luftiga - åtminstone 10 minuter. Häll i den smälta nougaten i smörblandningen. Häll slutligen i kallt kaffe lite i taget.

Spara 2-3 msk smörkräm att till när den ska dekoreras. Lägg smörkrämen i en engångsspritspåse utan tyll. Placera den första hasselnötsbotten i en kakform med avtagbara kanter. Klipp ett stort hål i spritspåsen och spritsa smörkrämen till ett ca 1 cm tjockt jämnt lager.

Lägg till en ny nötbotten och upprepa med smörkrämen. Avsluta med en botten. Ställ tårtan i kylskåpet i minst tre timmar eller till nästa dag.

Garnering:
Malda hasselnötskärnor
Lite florsocker
 

Rosta hasselnötskärnorna i ugnen vid 180° C under cirka 8 minuter. Hacka dem när de svalnat.Lossa tårtan från formen. Lägg ett tunt lager av den sista smörkrämen på tårtan. Strö över de hackade nötterna. Sikta över florsocker. (Jag använde även lite cappuccinopulver.)

onsdag 15 juli 2015

Stilla promenad... och VILDSVIN

Det var tänkt att bli en väldigt mysig och lugn morgonpromenad och så började den. Tranorna flög rakt ovanför mig, solen som höll på att gå upp var jätte vacker, temperaturen var behaglig. Den lilla grusvägen gick över till en mindre mindre traktorväg. Det gamla järnvägsspåret (som förr gick mellan Sösdala samhälle och stora mossen i Röslöv) är jätte fin.

Vid kanterna av vägen syns vackra små blommor.... och ganska nyuppbökade hålor. Lite då och då gjorde jag ljud ifrån mig för att förvarna eventuellt vilt att jag kom gåendes.

Då hörs ett ordentligt grymtande 2 meter bort. VILDSVIN! Jag hoppar till. Jösses vad rädd jag blev! Sen är det dags att springa. Om de har kultingar och uppfattar mig som ett hot då anfaller de och de springer fort. (Om jag hade trott att någon skulle göra mina barn illa hade jag också anfallit.) Denna gång tyckte de inte att jag verkade farlig.



Hoppas ni får en lugn och underbar dag! 

söndag 12 juli 2015

Plättar med smultron, sirapsvatten och hallonchokladmarmelad.

I början på veckan gallrade vi lite i landet med smultron, jordgubbar och smulbär och det gjorde susen. Det finns massor med röda härliga bär överallt.

Då vi idag var lite sugna på plättar till kvällsfika och plockade vi ca en halv liter av läckerheterna. Plättarna serverades sedan med smultronen, vispadgrädde, hallonmarmelad med mörkchoklad (från Skåne Hill) och sirapsvatten.

Sirapsvatten (ca 50% sirap och 50% vatten) är något nytt för mig. Idén fick jag när jag såg Historieätarna för ett tag sedan. De åt gröt med sirapsvatten när Lotta Lundgren sa något om att det smakade ca som sån sirap man har på pannkakor. Nu vet jag inte riktigt hur sån sirap smakar men sirapsvatten var en riktig höjdare om man var sugen på något lite sötare.

lördag 11 juli 2015

Årets första kantareller och skogens apotek

"Schyyy du får viska" säger jag tyst till dottern. Vi smyger i skogen och nu har årstiden börjat då man inte vill att grannarna ska se vart man går. (Detta säger jag givetvis med glimten i ögat. Jag tycker verkligen om alla våra grannar.)
När vi går längs stigen ser vi ganska mycket grodblad groblad. Dottern tittar på dem och säger: "Detta är nog skogens apotek". Så klok hon är. Grodblad groblad är verkligen skogens små plåster. Mer om det kommer i ett annat inlägg i sommar.

På två av våra svampställen har det börjat komma kantareller. På det ena stället plockade jag bara fyra stycken halv stora men på andra ...... var där helt guldgult. Ikväll blir det mackor med smörstekta kantareller på.

Att inte föra vidare sin rädsla

Det finns vissa saker som man är lite onödigt rädd för. Spindlar är något som jag inte jätte gärna gosar med. Jag vet om att de här i Sverige inte är farliga men ändå är de inte mitt favoritdjur.

Min "mindre tacksamhet" över spindlar förstärktes för några år sedan. Jag låg och sov med min vänstra bara arm och axel blottad över täcket. Plötsligt vaknar jag av att något stort kryper över armen och axeln/ryggen. Jag sätter mig upp med ett ryck. Ser något stort mörkt på täcket och av ren reflex slår jag iväg den. Resultat = den är nu någonstans i vårt sovrum. Lampan tänds, vi letar.... men hittar den inte. Såå äckligt att försöka somna om när man vet att det kryper en superstor spindel här någonstans.

Några dagar senare har maken gått upp på rummet, jag är kvar på nedanvåningen. Då hörs en stor duns från sovrummet. Det var när han flög genom rummet när han såg den spindel som troligen hade gått över mig. Det var visst en av de största spindlar han sett. Urmodern av alla spindlar tror jag. ;-) Jag är riktigt glad att han dödade spindeln innan jag hann se den igen.

Jag vill inte att mina barn ska känna samma sorts obehag inför spindlar och försöker verkligen inte visa min rädsla, (men barnen är ju inte dumma). I barnens rum låg där en dag en ihopkrullad spindel och jag försökte vara så där överdrivet pedagogisk och duktig som man ibland som mamma försöker vara. (Varför gör man så? Bättre att vara sig själv och gå på magkänslan.) Men jag vill ju inte föra vidare min rädsla. "Kom barn så tittar vi på den döda spindeln" sa jag och vi satte oss på huk riktigt nära runt den. Vi pratar om den och nästan rör vid den. Vad händer då?? Jo den börjar springa mot oss. PANIK! Jag skriker till, tappar balansen och föser barnen bakåt bort från spindeln, barnen trillar de med. Spindeln dödas snabbt av något tillhygge som hittas i närheten. Verkligen inte någon sansad reaktion.

Nu skulle man kunna tro att jag har skadat dem för livet och verkligen gett dem fobi för spindlar. Den äldsta är lite rädd för spindlar (troligen mitt fel), men minstingen är modigaren är oss alla. Alla spindlar som hittas i gräsmattan plocks gärna upp i handen och där får de krypa upp och ner medan han tittar på dem. Så modig, men jag hoppas verkligen inte han vill ha en stor spindel som husdjur. Hualigen.

Sol och salvia

God morgon.

Det är 13 grader ute (kl 8), solen skiner, gladan flyger högt och ger sitt ståtliga läte. Den röda gladan är verkligen stor och graciös.

Inne rinner kaffet ner i bryggaren. Första koppen kaffe är den godaste.

Känner mig hoppfull på att detta kan bli en riktigt fin och härlig dag då man kan vara ute i trädgården lite.

I en av våra pallkragar satte jag för två år sedan en liten krukväxt med salvia.

Nu trivs den så bra där att den hänger över pallkragen på sin sida.

Vad ska vi göra med så mycket salvia? Förra året plockade vi ganska mycket av bladen och torkade dem. Det är jätte gott att lägga i hett vatten och ha som te. (Obs om man försöker få barn ska man helst inte dricka så mycket salvia te.)

Till hösten blir det nog till att dela denna stora växt för att rabarbern som också växer i samma krage inte ska bli kvävd.

onsdag 8 juli 2015

Doftpioner i vinden


Våra stackars pioner kämpar med att hålla uppe sina stora, väldoftande blommor uppe.

De hårda regnskurarna och blåsten får dem att förlora kampen. Trots visst stöd lutar sig nästan alla blommor mer eller mindre neråt mot marken.

Håll ut små blommor, kämpa. Ovädret lugnar sig snart.

söndag 5 juli 2015

33 grader

13 grader och regn, 33 grader och tryckande värme. Åska och störtskur. Algblomning. Ja denna sommar är det verkligen varierande och man har ingen aning om hur vädret kommer att se ut om 2-3 dagar. Är det sommarväder och sol en dag måste man ta tillvara på det.

Idag blev det årets första dag dopp i den lokala sjön, och trots ganska låga temperaturer innan i sommar så var det varmt i vattnet.


JAS - dags att beskära

JAS - Juli, augusti och september. Nu är det bra tider att beskära fruktträden. (Man kan även beskära dem december, januari och februari.) Sommarmånaderna tycker jag är smidigast att beskära dem då vi inte behöver tänka på vart vi ska göra av alla grenar. Korna älskar att äta vattenskotten.
 
Den enkla är att klippa vattenskotten (sådana som är på bilden). Det svåra är att man på något vis måste ha framförhållning.  Hur vill man att trädet ska se ut om 10 år? Detta måste jag bli bättre på.
 
Någon som har bra tips på hur man hittar info om detta får ni gärna länka dit i kommentarsfältet.
 

lördag 4 juli 2015

Gräset gömmer kopparna

Det enda negativa med att åka iväg på några dagars semester är att gräset hunnit växa så man knapp hittar kaffekoppen i gräset. Tidigt i idag på morgonen gick jag ut för att kolla om gräset var tillräckligt tort för att kunna klippas innan värmen slog på allt för mycket. Men den idén kunde jag glömma. Min förhoppning är att gräsklippningen kan klaras av ikväll. (Åh vad vi drömmer om en gräsklipparrobot.)

Idag har det varit ganska varmt här i Sösdala (28 grader nu kl 18:30). För att skydda barnen mot den värsta solen var vi inomhus vid lunchtid och kollade på en film (jag sorterade papper på kontoret) och nu när vi är ute har vi solskyddsfaktor 50 på oss. Vi har ganska ljud hy så vi måste vara lite försiktiga.
 
Det är så härligt att kunna sitta utomhus och skriva medans barnen tjuter av glädje i lilla poolen. Poolen är inte djup (sitter barnen i den når vattnet dem lite högre än till naveln) men den svalkar. Vi vuxna låter inte barnen vara i poolen en enda sekund utan att vi är kloss intill. Lite hönsigt kanske men olycka kan hända så fort och jag har mycket respekt för vatten.
 
Något annat som också hunnit växa och mogna under semestern är smultronen, smulbären och jordgubbarna. Tittar man uppifrån ser det inte så mycket ut men lyfter man på bladen ser man dessa smaragdröda godbitarna. kanske dags att gallra lite.

fredag 3 juli 2015

Allsång på slottet

På söndag (5/7) kl 16:00 är det Allsång på slottet i Sösdala. Detta brukar dra ganska många besökare och är väldigt uppskattat.

Årets allsångsledaren är Dan-Inge Olsson som tillsammans med Tina Hedin-Ruhr, Lars-Åke Martinsson och Jonathan Martinsson håller i den rådande kvällens allsång i Vanneröds slottspark.

På plats kommer det att finnas kaffeservering och korvgrillning från 15.00.
Entré 50 kr.

VÄLKOMNA!

onsdag 1 juli 2015

Blivande miljonär?

Visst är det lite spännande. Den ligger där på bordet, triss-lotten som kan innehålla 100 000 kr i månaden i 25 år. Vad skulle man gjort om man hade vunnit så mycket?
  • Byggt så barnen hade fått vars ett rum
  • Gjort en ny trekammarbrunn
  • Betalat fibern
  • Införskaffat bil nr två.
  • Varje månad betalat av huslånet
Hmm det hade nog inte varit svårt att stoppa vinstpengarna i hålen som finns.
 
Drycken i glaset är Briska fläder. En jätte god alkoholfri cider från musteriet i Österlen. Briska finns idag i smakerna fläder (0,5%), päron (0,3%), rosé (0,5%).

Sist jag skrapade en lott var faktiskt på ett ganska fullknökat tåg på väg till jobbet. Killen som satt bredvid mig var nog mer spänd än jag var. Hans ögon släppte inte lotten en sekund och han såg lite lättad ut när det visade sig vara en nitlott. 

Så hur går det med den här lotten då??  
Just nu är det:
Två på 90 kr + att man i så fall får resa till Stockholm och skrapa i TV. Där hade man i så fall kunnat vinna 10 000 - 100 000 kr i 10-25 år.

Två på 30 kr.

En på 1 000 kr.

Lite spännande......

....Tjoho vinst!!!

Det blev 60 kr!!
Detta innebär att lotten betalade sig + att jag kan ta en ny lott.

Det blev visst inte någon jätte super stor vinst denna gång. Men på något sätt ska vi nog se till att det vi skulle ha gjort om vi vunnit högvisten ändå blir verklighet.

OBS spela bara på max så mycket pengar som du har råd att kasta i sjön! Räkna dem alltid som borta. Oddsen för att vinna storkovan på spel är otroligt minimal.