lördag 18 juli 2015

Fragilité - Nougat och hasselnötstårta

Hemkommen från en ganska intensiv arbetsvecka kände jag en sån lust att baka. Så efter att barnen hade lagt sig åkte ingredienserna fram. Lite inspirerad av Mette Blomsterberg blev det en glutenfri tårta som hon kallar Fragilité.

Fragilité (mjuk nötmarängtårta)
Det søde liv - Fragilité (Originalreceptet på danska)

Hasselnötsbotten:
2,5 dl strösocker
260 g. hasselnötskärnor
9 äggvitor
1 msk potatismjöl

Gör en hasselnötssmet genom att först blanda hälften av sockret med alla hasselnötterna så fint som möjligt i en matberedare. Tillsätt 3 äggvitor och låt smeten köra i ett par minuter. Lägg upp det i en stor skål. Blanda potatismjöl och 4 msk av det resterande sockret i en stor skål (skålen måste kunna rymma alla maräng när den vispas).

Vispa resten av äggvita i en ny skål och vispa den till en stel och seg maräng medans resten av sockret utförs i skålkanten.

Rör nötsmeten tillsammans med en tredjedel av maräng - rör om väl. Att få detta i skålen med maräng och vänd nu ihop allt noga. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar. Använd den avtagbara kanten på en kakform (24 cm i diameter) som mall och lägg den på bakplåtspappret.

Lägg degen i en engångsspritspåse utan tyll. Skär ett litet hål på 1 cm. Spritsa degen i tre cirklar helt slät, ca 1/2 centimeter tjockt lager. Gör den ca 1/2 cm mindre än kakformens kant. Flytta kakformen till nästa bakplåtspapper och upprepa. Det ska bli 3 nötbottnar.

Baka bottnarna i 170 grader i 18-22 minuter tills de är gyllene. Låt svalna helt och ta sedan bort dem från bakplåtspappret. 

Smörkräm:
75 g. nougat
375 g. rumstempererat smör
3 dl. florsocker
1/2 dl. kallt starkt kaffe

Smält nougat i en liten skål över vattenbad. Kom med rumstemperatur smör och florsocker i en skål och rör luftiga - åtminstone 10 minuter. Häll i den smälta nougaten i smörblandningen. Häll slutligen i kallt kaffe lite i taget.

Spara 2-3 msk smörkräm att till när den ska dekoreras. Lägg smörkrämen i en engångsspritspåse utan tyll. Placera den första hasselnötsbotten i en kakform med avtagbara kanter. Klipp ett stort hål i spritspåsen och spritsa smörkrämen till ett ca 1 cm tjockt jämnt lager.

Lägg till en ny nötbotten och upprepa med smörkrämen. Avsluta med en botten. Ställ tårtan i kylskåpet i minst tre timmar eller till nästa dag.

Garnering:
Malda hasselnötskärnor
Lite florsocker
 

Rosta hasselnötskärnorna i ugnen vid 180° C under cirka 8 minuter. Hacka dem när de svalnat.Lossa tårtan från formen. Lägg ett tunt lager av den sista smörkrämen på tårtan. Strö över de hackade nötterna. Sikta över florsocker. (Jag använde även lite cappuccinopulver.)

Inga kommentarer: