fredag 31 juli 2015

Kubb á la Minions

I uthuset har vårt kubbspel legat orört i ett par år. Det var missfärgat, solkigt och lite äckligt. En tripp till ÖoB. Vår familj gillar verkligen minionerna i filmerna "Dumma Mig" och därför fick vårt kubbspel en uppfräschning till deras ära.

Kubb, minioner, minions, kubbspel, Minionkubb, Minionspel, miniongame, dumma mig-kubb, despicable me game
Nu ska bara baksidorna målas och sen ett par lager klarlack sen ska det spelas kubb.

Kubb före målning....
 
 
Kubb, minioner, minions, kubbspel, Minionkubb, Minionspel, miniongame, dumma mig-kubb, despicable me game
.... kubb efter målning.
 
Det finns knappast en enda familj i Sverige som inte spelat kubb.
Hur man spelar kubb

Detta behövs
• Kungen – det vill säga en stor kubb med en liten krona på toppen. (lila minion)
• 10 ytterligare kubbar, utan krona (gula minions)
• 6 pinnar som kallas för ”kastpinnar”
• 4 ytterligare pinnar att placera hörnen, det vill säga ”hörnpinnar”

Spelplan
Spelplanen är 8 meter lång och 5 meter bred. För att märka ut spelplanen används 4 hörnpinnarna. Ställa upp 5 kubbar (gula minions) på var sin kortsida, så att varje lag har en identisk sida av spelplanen. Den sista kubben, kungen, ställs i spelplanens mitt, med samma avstånd till både sidor och varje lags kubbar.

Spelregler
• Dela upp er i två jämna lag, varefter ni tävlar om vem som börjar genom att kasta en pinne närmast kungen. Ställ er sedan på respektive vald planhalva, bakom kubbarna.
• Laget som börjar kastar sina kastpinnar en och en och försöker med dessa fälla motståndarnas kubbar. Obs endast underhandskast, "helikopter-kast" är förbjudet. De kubbar som fälls ska motståndarlaget kasta så att de landar på det andra lagets sida om kungen.
• Sedan är det andra lagets tur att kasta sina pinnarna. Om lagets egna kubbar ligger på spelplanen får man ställa sig bakom dessa och kasta.
• Om motståndarlaget har kubbar på spelplanen måste dessa fällas innan man ger sig på de kubbar som står på deras linje. Kubbarna på planen som fälls är förbrukade och slängs åt sidan.
• När hela motståndarlaget kubbar är fällda är det dags för kungen och den som fäller honom först har vunnit. Råkar man fälla kungen innan alla de andra kubbarna är spelet förlorat.

Vill du veta lite mer detaljregler kan man på in på VM i Kubb - detaljregler

Inga kommentarer: