Saffranskaka med dadlar
Originalreceptet hittade jag på BakaSockerfritt.se
Ingredienser
100 gram färska urkärnade dadlar
0,5 dl vispgrädde
50 gram smör
2 ägg
1,5 dl mandelmjöl
2,5 msk hasselnötsmjöl
2,5 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1 paket saffran
1 tsk bakpulver
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smöra en rund form med avtagbara sidor. (Gillar man kokos kan man "bröa" formen med riven kokos.)
- Mosa dadlarna och lägg i en kastrull. Häll över grädden.
- Värm dadlarna och grädden några minuter och mosa samtidigt ihop det till en grötsmet.
(Jag hade bara torkade "juldadlar" hemma så jag kärnade ur dem och la dem i lite kokhett vatten. Ner med dadlarna och lite av vattnet i mixern. Mixa några sekunder. De lite träiga bitarna i smeten plockade jag bort.) - Smält smöret.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Tillsätt ägg och det smälta smöret.
- Rör ner dadelgröten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, eller tills kakan inte är kladdig.
- Servera kakan med tillsammans med vispad grädde.
Kakan är ganska mäktig så ta inte för stor bit.
Den räcker till ganska många ;-)