söndag 22 februari 2015

Kanelbullar / Swedish Cinnamonbun

Ett halvt paket jäst låg i kylen och bad om att bli använd. Igår kväll blev det saftiga härliga kanelbullar som fick glädja vår familj lite extra. (Hoppas det blir vår snart så jag slutar baka stup i kvarten.)

Kanelbullar
50 gram jäst, som smulas i en bunke.
5 dl mjölk (värm den fingervarm, 37-gradig)
100 gram smällt smör
½ tsk salt
1 dl strösocker
Ca 1,3 liter vetemjöl (Spara några dl av mjölet till utbakingen)

Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakduk.
Medan degen jäser brukar jag lägg 100 gram smör i en skål tillsammans med 1 dl socker och 2 tsk malen kanel. Då blir smöret rumsvarmt och smidig att bre ut över den utkavlade degen.
Knåda degen.
Kavla sedan ut till en rektangel (ca 20 x 40 cm).
Bre på smör, socker och kanel.
Rulla samman degen till en fast rulle.
Skär bullarna ca 2 cm breda.
Lägg dem med snittytan uppåt i bullformar på en vanlig plåt (använd inte muffinsplåt).
Låt jäsa 20-30 min.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg, och häll lite pärlsocker på dem. (Jag har sett recept och bilder på kanelbullar med topping på. Kanske goda men det är absolut inga klassiska svenska kanelbullar då.)
Gräddas på 250 grader tills köket luktar underbart. Oftast efter ca 8-10 minuter.

 Givetvis serveras alltid nybakta bullar med ett glas kall mjölk.

Kanelbullar görs vanligtvis enligt den översta raden i boken.