tisdag 2 september 2014

Musikpaviljongen.

Lunch i solen med en K-märkt byggnad som utsikt. Den är väldigt fin. Tänk er när banden spelade här förr för soldaterna. Jag är tacksam över att byggnader blir bevarade för eftervärlden.
"Skånska Trängkåren/Skånska trängregementet i Hässleholm var ett av de förband som på sin tid hade sin egen musikkår. Naturligtvis hade man också en egen musikpaviljong. Regementet är flyttat och nerlagt sedan flera år men än i dag är det musik på området under den årliga musikfestivalen ”Siesta”. Under många år hade regementet heltidsanställda musiker och de var också ofta engagerade i ortens musikliv. Att arrangera och komponera musik hade flera kårmedlemmar talang för. En av dessa var Anselm Östenberg. Han var under en tid i början av 1900-talet musikfurir vid Skånska Trängkåren." 
 
"Berättelse av V Göinge hembygd
Anselm Östenberg komponerade bl a text och musik till melodin ”Luftslottet” som blev världssuccé, ja en ”jättehit” som vi kanske skulle säga i dag. 1929 säljer Anselm rättigheterna till några av sina kompositioner till Karl W Magnussons musikförlag i Malmö. Samma år kommer ”Luftslottet” med baksidan ”Hawaiian Girl” ut på skiva på Parlophone. Det är Boheméorkestern i Berlin som svarar för musiken. ”Luftslottet är en frisk och medryckande vals och ”Hawaiian Girl” förstärker intrycket av ett visst personligt och tilltalande anslag som kompositören äger, står det att läsa 1929.
 
Så här inleds texten till ”Luftslottet”:
Tunga, mörka mina tankar ila
ej de finna någon vila uti denna jäktets tid.
Lugnet som var människa behöver
och som våra sorger söver vinnes ej med detta id.
Senare kommer refrängen: Låt oss bygga ett luftslott, du och jag ……….
 
Några stora inkomster blir det inte för Anselm Östenberg eftersom han sålt rättigheterna till musiken. Mindre känt är kanske att Anselm också var en duktig konstnär och att han vid staden Hässleholms 50-årsjubileum 1964 komponerat en marsch som tillägnats Hässleholm."