måndag 7 december 2015

Han fick mig att byta åsikt på mindre än 3 minuter

Hur ser det i nu i mellandagarna? Visst blir det lite uppehåll i träningen? undrar jag. Jag hoppades att det blev uppehåll under jullovet. Även om det bara är en timme i veckan är det ändå att man måste packa idrottskläderna, skynda sig hem från jobbet, snabbt få i barnen varsin banan innan det är dags för idrott.

Nej vi kör som vanligt sa ledare. Jag kände först: Usch vad jobbigt. Sen förklarade han. Idrotten anordnas av Junis (IOGT-NTOs juniorförbund). De anordnar idrott oavsett om det är lov eller vanlig skolvecka för de ska alltid finnas där för barnen.

Visst är det fantastiskt! Helt fantastiskt att de ställer upp vecka efter vecka för att barn ska kunna känna trygghet och stabilitet. Helt plötsligt ändrade jag åsikt. Vi kommer på lovet.

Tanken är hemsk. Att barn inte känner trygghet i sina egna hem. Särskilt inte vid jul. Ibland glömmer man att inte alla föräldrar sätter sina barn först, föräldrar som inte ens gillar att vara med sina barn. Barn som får ont i magen när de ska hem från skolan, för de vet inte om de kommer få kvällsmat, de vet inte om mamma eller pappa kommer att vara fulla, de vet inte om de kommer att få stryk. I vissa fall finns det ingen osäkerhet alls, ibland vet de att det är så det kommer att bli. Det gör ont i hjärtat. Helst skulle jag vilja ta dem alla, inhysa dem här i vårt lilla hus, hålla dem i min famn och säga att allt kommer att bli bra.

---------------------------
Om Junis

IOGT-NTOs Juniorförbund kallas också för Junis. Vi är en barnorganisation som står på barnens sida, med en verksamhet där barn kan vara barn. 

Föreningar i hela landet
Junis har ungefär 12 000 medlemmar upp till och med 15 år. De är med i någon av de ca 200 föreningar som finns runt om i hela landet.
I junisföreningarna bestämmer barn och ledare tillsammans om vad de ska göra. En del ser på film, dansar, spelar innebandy eller pysslar. Andra spelar teater, håller på med cirkus, ordnar discon eller bakar. Junis arrangerar också massor av läger varje år där tusentals barn deltar.

Fyra profilfrågor 
Oavsett vilka aktiviteter Junis arrangerar är grunden i vår verksamhet alltid våra fyra profilfrågor:
Drogfrihet - Alla som är med i Junis, både barn och ledare, ska ställa upp på att leva utan alkohol och andra droger. Junis ska vara en trygg miljö för alla där fokus ligger på att ha roligt på riktigt.
Demokrati - I Junis får alla vara med och bestämma. Barn och ledare sitter tillsammans i föreningarnas styrelser och varje år har Junisföreningen årsmöte då alla medlemmar får rösta. En verksamhet som barnen själv kan påverka blir både roligare och mer engagerande.
Internationell solidaritet - Junis stöttar barnverksamhet runt om i världen. I våra föreningar berättar vi om barns situationer i andra länder. Många föreningar ordnar insamlingar för att hjälpa Junisar i andra delar av världen. Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt, oavsett var i världen man bor.
Mänsklig miljö - Junis ska vara en miljö man trivs i. Därför tar vi både hand om varandra och naturen.

Ledarna i Junis
Junis är en ideell organisation, där nästan all verksamhet genomförs tack vare ideella insatser. För att vara ledare hos oss krävs att man är över 15 år, har gått vår grundutbildning, ställer sig bakom våra profilfrågor och är medlem i IOGT-NTO-rörelsen. Som ledare ger man av sin tid och sitt engagemang. I gengäld blir man en trygg och viktig del i många barns liv.

Junis tar barnens parti
En av Junis viktigaste frågor är att vara barnens röst i alkoholdebatten. Varje år ger Junis ut en rapport där vi undersöker vilket stöd landets kommuner erbjuder barn som växer upp i familjer med missbruk.
Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt - fri från alkohol och andra droger. 

Junis och IOGT-NTO-rörelsen
Junis är en fristående organisation som är religiöst- och politiskt obunden. Vi ingår tillsammans med IOGT-NTO, UNF och Nykterhetsrörelsen Scoutförbund i IOGT-NTO-rörelsen.

Miljonlotteriet
IOGT-NTO:s lotteri Miljonlotteriet har sedan det startades bidragit med närmare 2 miljarder till IOGT-NTO-rörelsen och skapar viktiga ekonomiska förutsättningar för Junis arbete. Läs mer om vilken verksamhet Miljonlotteriet bidrar till här.

Inga kommentarer: