torsdag 14 maj 2015

Nyfiken katt hos tranorna

Dagligen har vi besök av två tranor som går ut från sitt platsen i skogen där de bor, går ut på ängen, ibland ser de till att "kvittra" (läs skrika) så att vi i huset vet om att nu är det morgon, sen tar de sig en runda runt vår trädgård.

Det är verkligen sååå coolt att se dem. Om vi inte gör för hastiga rörelser kan vi gå ut till bilen medan tranorna är där.

Men vad händer när vår stora fluffiga katt blir nyfiken på dem? Nja tranorna uppskattar inte ett allt för närgånget besök. (Vi vet för vi råkade komma lite för nära deras näste en dag när vi gick i skogen. Båda tranorna kom gåendes och markerade att de absolut tyckte att vi skulle gå därifrån. Vilket vi givetvis gjorde.) Men katter då? Om en katt kommer för nära brer tranorna ut sina enorma vingar som ger ett spann på 200-230 cm samtidigt som de gör sitt högljudda läte. Katter vet då att det är hög tid att backa.

Troligen kommer vi att få en hel kull med små harungar häromkring. Det är minsann inte bara människor som blir extra glada och mysiga på våren. Gulligt, men det gäller att försöka skydda grönsakerna som förhoppningsvis kommer i sommar.
Vår äldsta katt tycker även att hararna ska veta att detta är katternas område, hon fick haren att springa en bit men en riktigt konfrontation slapp vi. (Jag är lite osäker på vem som hade vunnit om det hade blivit slagsmål. 

Inga kommentarer: