fredag 27 mars 2015

Raw Äppelpaj

Att tillaga Rawfood har jag aldrig försökt mig på, men nu i samband med Earth Hour 2015 testade jag deras Raw Äppelpaj. D.v.s. äppelpaj som inte tillagats i ugn.

Raw Äppelpaj
Earth Hour-bakelse 2015

Botten:4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten
12 dadlar, torkade och blötlagda ½-1 tim
1 tsk havssalt
3 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk agavesirap eller honung
ca 1/2 dl vatten
 
Fyllning:4 äpplen, urkärnade och skurna i mindre bitar
12 dadlar, blötlagda i ½-1 tim
1 tsk kardemumma
2 msk lönnsirap
2 msk kallpressad rapsolja
1 dl orostade solrosfrön

Topping1-2 äpplen, urkärnade och tunt skivade i halvmånar
Lite kanel
Lönnsirap

Gör så här:1 Mixa samman alla ingredienser till botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Smeten skall vara relativt fast.
2 Tryck ut smeten till botten i en pajform.
3 Mixa samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut fyllningen över pajbotten.
4 Ställ pajen kallt en stund så att den riktigt sätter sig.

Dekorera med skivat äpple och pudra lite kanel över med hjälp av en tesil. Servera gärna med lönnsirap. (Barnens portioner kommer att toppas med vaniljglass)

Släck under Earth Hour 28 mars 20.30-21.30

Kom ihåg att det viktiga är inte att släcka under Earth Hour, det viktiga är att börja tänka till på hur vi behandlar vår planet, slösar på resurserna och att även det lilla som en enda person kan göra har effekt.