söndag 1 mars 2015

Lille Mossen... med mobilkamera

Planen för lördagen var att beskära de sista fruktträden, vika 3 maskiner tvätt och pusta fönsterna. Men är det fint väder ute så måste man prioritera. Träden får vänta, tvätten kommer att finnas där i morgon också och fönsterna har blivit "sekretessfönster" (man kan inte riktigt se igenom men de släpper i alla fall igenom ljus). *haha* skojar så farligt är det inte.

Familjen packade en ryggsäck med en liten matsäck och saft, tog på sig varma kläder och begav sig av mot lille mossen. Av någon anledning gick vi iväg utan kameran..... vilken miss! Mobilkameran  fick duga.

Ca 2,8 km är rundan i Lille mosse från Mossaspåret. (Vi lyckades inte ta oss hela vägen runt Lille Mosse denna gång då vi hade vanliga vinterskor och efter 1,3 km rann ett litet vattendrag rakt över hela stigen och där fick vi vända.)

Har ni någonsin varit på en mosse? Jag är en torvbrytares dotter så jag har många gånger varit på mossar med min pappa. Hoppat på tuvorna och lärt mig att man inte ska springa rakt ut överallt, för har man otur sjunker man ner i mossen. Vid en snabb anblick ser en torvmosse inte alls mysig ut. Stannar man upp, inser man att en gammal torvmosse döljer ett fantastiskt djurliv och en unik natur.

Vi hann inte gå mer än max 30 meter innan vi såg en stor Röd Glada (Det är en ganska stor fågel på 60-70 cm och den har ett vingspann 170-185 cm)

(Så här ser en Röd Glada ut om man har skickligheten att få ett bra foto på den.)

Ibland på marken syns spåren från en tid då det var torvproduktion på lille mosse.


Smultronblanden har redan börjat titta fram


3 gånger såg vi ett tran-par, och 3 gånger hann vi inte få igång kameran innan tranorna hunnit flyga iväg. Det var här den 29/2-2015 vi såg årets första tranor.

Längs hela rundan finns flera utkikstorn uppsatta. Förutom att man kan se ganska bra där uppifrån tyckte barnen att det var en bra plats att sitta och fika.

4 svanar och ett gäng änder simmade, och flög, iväg när vi närmade oss.


I dessa markerna gömmer sig lätt fåglar, vildsvin och gigantiska älgar.

Håll er på gången. Det är väldigt blött och kärrigt om man avviker. Om man zoomar på Eniros karta kan man se "plattorna" på mossen.
Karta via Eniro

Information om: Mosse - Wikipedia och Torv - wikipedia

Inga kommentarer: