måndag 30 mars 2015

En vit ormvråk

Ca 100 meter från vårt hus stannar vi bilen och tittar upp mot himmelen. En stor vit fågel svävar bara lite ovanför vår bil och ut över åkrarna. Det är en stor vit ormvråk. Ormvråkar har jag sett massor av men aldrig en vit förr. Wow vad fin.

Om ni klickar in på denna länk: Foto på ormvråk Går ner till "ORMVRÅK, Lismosse 130820-22" så ser ni en vacker vit ormvråk. Det va precis en sådan vi såg.

Fakta om ormvråken enligt Naturhistoriska riksmuseet
Ormvråk, som tävlar med sparvhök om att vara vår vanligaste rovfågel, har breda vingar och kort stjärt. Fjäderdräkten är mycket variabel från nästan svart till nästan vit, men den vanligaste formen har mörk, tämligen enfärgad chokladbrun översida och ljusare, bandad-tvärstreckad undersida. Den häckar i nästan hela landet, men saknas i fjällkedjan och Norrlands inland. Den svenska populationen uppskattas till 35 000 par.

Ormvråk påträffas året runt i sydligaste och västra delen av landet. Flertalet flyttar dock till Västeuropa under september och oktober, men en del nordsvenska fåglar flyttar till Västafrika eller, som några, tropikerna. De återvänder i mars och april.
 
Högsta kända ålder är 28 år och 9 månader.

Inga kommentarer: