torsdag 10 juli 2014

Hästveda marknad

Första onsdagen och torsdagen i juli är det något mysigt som händer. Hästveda marknad. Jag har varit på marknaden mååånga år i rad när man var yngre. Det var liksom obligatoriskt när man gick i skola i de trakterna.

Oftast köper man inte så märkvärdiga saker. Bigaråer, rökt ål, strumpor, marknadskarameller mm. Hela grejen med att gå på marknaden, för mig, är att träffa gamla vänner och bekanta som man inte sett på flera år. Och så blev det även i år. Lite gamla klasskamrater och härliga bekanta från hembygden. Men precis innan vi lämnade marknadsområdet kommer S gåendes med sin syster. Min gamla bästis pappa. Blev helt varm i hjärtat av att prata gamla minnen. Jag tror knappt att jag träffat honom sen vi slutade högstadiet för 17 år sedan.

Hästveda Marknad 2014
Runt 100 000 besökare har Hästveda marknad
Där fanns ganska många karuseller. Mindre som de små barnen gillar, samt stora där man undrar om det är fysiskt möjligt att överleva om man åker den.

Tips: Om man ska gå på en stor marknad ska man alltid ha bestämt en träffpunkt där man möts om man kommer ifrån varandra. Oftast slås mobiltelefonerna ut vid såna här tillfällen.


 
Information om Hästveda marknad:
http://www.hastvedamarknad.se/
"Hästveda Marknad, med anor från 1870, är en traditionell familjemarknad som arrangeras av Hästveda Marknadsråd. Marknadsrådet består av representanter från Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF. Marknaden har arrangerats i sin nuvarande form sedan 1981.

Övriga föreningar som gör marknaden möjlig är Hästveda Orienteringsklubb, Hästveda Pistolskytteklubb, Hästveda Folkraceklubb och Hästveda Gymnastikförening. Marknaden utgör en viktig inkomstkälla för dessa föreningar. Hästveda Marknad är medlem i Tomer. Marknaden tar emot ungefär 400 knallar fördelade på ca 1000 stånd. 100 000 besökare under de båda marknadsdagarna är ingen ovanlighet.

Djurmarknaden på Hästveda Marknad är ett populärt inslag. Ursprungligen idkades det handel med nötkreatur, arbetshästar och svin men pga förbud mot införsel av klövdjur har djurmarknaden alltmer inriktats mot hästhandel. Smådjurshandel med kaniner, fåglar mm är också ett uppskattat inslag på Hästveda Marknad. Djurmarknaden startar traditionellt på torsdagens morgon."


Information om Hästveda som ligger ca två mil norr om Hässleholm.

"Hästveda tätort har ca 1600 invånare. Hästveda har god service, med bland annat låg-, mellan- och högstadieskola, bibliotek, banker, butiker, postservice, vårdcentral och flera idrottsanläggningar.

Hästveda växte rejält fr.o.m. 1870-talet, sedan man fått järnvägsstation 1862. Då bestod Hästveda av själva kyrkbyn, som låg längre österut. Järnvägen drogs fram i ett ganska ödsligt område. Kring stationen växte hus upp snabbt. En del av dessa finns kvar än idag.

På 1960-talet växte Hästveda kraftigt. Möbelföretaget Hilding Anders flyttade hit från Bjärnum. Företaget har expanderat sedan dess och skapat många arbetstillfällen.

Intill Hästveda ligger Luhrsjön med en välbesökt badplats.

Bland de många aktiva föreningarna märks Hembygdsföreningen som bl a driver ett vandrarhem i 1700-talsmiljö.Hästveda är ett litet samhälle med ca 1600-1700 invånare."  

Inga kommentarer: