onsdag 22 mars 2017

Sex lager av historia bakom ett element

Vi bor i ett äldre hus som vi tycker jätte mycket om. Det byggdes först 1859 då Johannes Göransson "Hästahavaren" flyttade sitt torp hit, men det verkar ha brunnit och 1938 byggde Per Larsson upp ett nytt hus. Om man river i golv eller väggar är nästan allt lite snett och vint, och cc 60 kan man bara drömma om. Det är också det som är charmen. Detta är inte bara ett litet hus, det är vårt hem.

Förra veckan tog vi bort ett element i det ena rummet. Vi vet ju alla hur svårt det är att tapetsera bakom ett element och det blir oftast lite halvdant gjort, och tur är väl det. Bakom elementet kunde vi hitta lager på lager av tapeter. Vilken historisk skatt.

 Ett stycke av väggen skars ut och tapeterna ramades in.


Den äldsta tapeten (nr 1) är troligen från slutet av 1930-talet.
Först när vi försökte få fram lite av den såg man nästan bara den brunaktiga färgen. Jag kände att den verkade lite deprimerande. När vi väl skulle lossa taperna från tretex-skivan, lossade det understa lagret från de andra tapeterna, där under dolde sig lila blommor.

 
Tapet nr 2 är troligen från 1940-talet.
Tapeten är tryckt på ett ganska mört papper. Den har en ganska neutral botten och väldigt fina blommor tryckta. Är de röda blommorna vallmo eller rosor?
 
 
Tapet nr 3. 1950-tal
Visst borde den vara från 1950-talet med sin gråa bakgrund och strikta linjer? Det extra coola är att axen och linjerna ser nästan handmålade ut.
 
 
Tapet nr 4. 1960-tal
Det var minsann inte några skarpa färger och krusiduller på denna tapet, men av den varan kom sen på tapet nr 5.

 

 
Tapet nr 5 från 1970-talet.
Nu snackar vi färg och krusiduller :-) .Vad livligt och glatt det måste ha känts efter år av gråa och ganska strikta tapeter.
 

 
Tapet nr 6. Kan detta vara slutet på 1980-talet eller början på 1990-talet?
Den var väldigt tacksam att rolla över när vi ville förnya barnens rum.
 
Detta var vad vi hittade bakom ett element i ett rum. Visst är det kul att förnya saker i sitt hem, men det är minst lika kul att se vad som finns dolt i sitt hem. Undra vad som finns i väggarna i de andra rummen?
 


Jag har varit inne lite på olika forum och hemsidor för att få fram information om dessa tapeter, det finns ju jätte mycket material att grotta ner sig i.
T.ex. kan man gå in på byggahus.se, DigitaltMuseum.se, tapetorama.se, handtrycktatapeter.se, engelskatapetmagasinet.se osv. Spännande.

Har du någon mer information om tapeterna, vad de heter, när de gjordes mm får du gärna lägga en kommentar eller maila mig. Inlägger kommer att redigeras om mer information kan framgå. Tack till er som hjälp till med informationen.

Inga kommentarer: