måndag 27 juni 2016

Midsommartårta med jordgubbsmousse och chokladbotten

Jordgubbsmoussetårta med chokladbotten
Jordgubbsmoussetårta med chokladbotten
(tårtan på bilden har bara en halv sats mousse)

Chokladbotten
110 gram smör
2 1/3 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och skorpmjöl till formen

Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
0,5 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Vispa smör, socker och sirap pösigt.
* Rör ner äggen.
* Sikta i vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
* Bre ut smeten i en smord och bröad  form (ca 24 c i diameter) med avtagbara kanter.
* Grädda i ca 20 minuter.
* Låt svalna.

* Blötlägg galatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
* Mixa jordgubbarna till en slät puré i en mixer.
* Vispa äggulor och florsocker fluffigt.
* Vispa grädden till lös konsistens.
* Värm lite av jordgubbspurén i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och rör runt tills se löst upp sig. Tillsätt resten av purén.
* Blanda försiktigt äggsmeten i purén och blanda sedan i grädden. Rör försiktigt.
* Häll smeten i formen med chokladbotten.
* Ställ in i kylskåpet minst 4 timmar, eller in i frysen. (Fryst tårta tar ca 4 timmar att tina i rumstemperatur.)
* Dekorera med jordgubbar.

Detta är en av mina favorittårtor. Den är lagom söt, man kan frysa in den långt i förväg, den går att variera med massor av olika bär. Dessutom blir tårta blir jätte god även om man byter ut till glutenfria och till laktosfria produkter.