måndag 27 juni 2016

Mazariner... med glastopping

Ett av mina uppdrag denna midsommar är att baka två sorters kakor till kakbuffén. Vad skulle man baka då? Vad gillar de flesta? Chokladbollar går alltid hem (klassiska inte de sötade med banan). Mazariner är något jag bara ätit köpeversionen av. Det hade varit lite kul att testa göra egna så mazariner fick det bli.... trodde jag i alla fall :-)

Mazariner ca 30 st
Ingredienser till Mazarinskalet:
200 gram rumsvarmt smör
7 dl mjöl
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Ingredienser till Mazarinfyllningen:
400 gram mandelmassa
200 gram rumsvarmt smör
5 rumsvarma ägg
(Om ingredienserna är kalla finns det risk att smeten skär sig.)

Glasyr:
200 gram florsocker
1 msk citronsaft
(jag tog någon msk hallonsylt istället och minskade ner på vattnet)
1/4 dl vatten

Gör så här:
Blanda snabbt ihop ingredienserna till skalet.
Tryck ut degen i smorda aluminiumformar.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop smör och mandelmassa.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Fyll formarna till ca tre fjärdedelar med smeten.
Grädda i ca 10 minuter

Det tog lite tid att trycka ut degen i formarna men det var absolut värt besväret. En hel plåt mazariner (+ 5 till som inte fick plats på första plåten) låg och lockade. De såg jätte goda ut. Men givetvis sa jag till familjen att vi var tvungna att äta middag först innan vi provsmakade dem. Middagsbordet skulle dukas och då plötsligt slant ett glas ur handen.... KRASCH. Glas över hela köksbänken och glas som låg som gnistrande små diamanter över mazarinerna. :-( Det var bara att slänga dem alla i soporna. Alla utom de 5 som låg på en plåt i andra änden av köket.

Jag måste erkänna att jag kände mig lite ledsen och nästan sårad att allt mitt jobb bara slängdes, men vår familj fick avnjuta varsin mazarin och sen var det bara att ta tag i att baka något annat. Det fick bli en jordgubbsmoussetårta med chokladbotten.

Inga kommentarer: