tisdag 6 oktober 2015

Bröst, tuttar, boobs, meloner, plommon...

Bröst, tuttar, boobs, taxöron, hyllan, meloner, äpplen, plommon. Ja kära barn har många namn. Ser inte dina bröst ut som brösten hos tjejerna i underklädesreklamerna? Nej det gör inte mina heller. Bröstform innan barn, bröstform under amning, bröstform direkt efter att man slutat amma (här blev jag faktiskt lite förskräckt *fniss* innan de hann rätta till sig lite), bröstform några år efter amning. Brösten ändrar verkligen form under årens gång.

Alla dessa retuscherade bilderna på kändisar och personer i reklamer med perfekta kroppar och perfekta fasta bröst kan få vem som helst att få dåligt självförtroende. Så ser inte verkligheten ut. Oavsett hur dina bröst ser ut var stolt över dem, inga andra ser ut som dina.

Oktober månad är månaden då många uppmärksammar bröstcancer. En sak som kan göra att man upptäcker bröstcancer i tidigt stadie är att man undersöker sina bröst själv när man duschar. Om man lär känna sina bröst blir man uppmärksam om där dyker upp någon ny knöl. Det andra är att när man får kallelse till mammografin ska man gå, inga ursäkter, gå.


Bröstkontroll. Känn igenom bröstet med raka fingrar.Självundersökning av brösten
Brösten är ofta knöliga och ojämna. Om du då och då undersöker dem och lär dig hur de brukar kännas kan du lättare upptäcka förändringar.

Sträck upp ena armen bakom huvudet. Känn igenom bröst och armhåla med raka fingrar.

Känn med små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet.

Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag att känna igenom brösten. Då är de mjuka och lätta att undersöka.

Titta på bröstens form och färg
Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg. Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt. Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt. Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar
Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl.

Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet. Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan. Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen. Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Du kan även göra bröstkontrollen när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.

Söka vård
Om du upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Du kan kontakta din vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få
sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.
Information om bröstcancer och bild från 1177.se
"Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt. Därför bör man gå på de hälsoundersökningar med bröströntgen, mammografiscreening, som man får kallelse till. Hälsoundersökningarna görs i alla landsting och regioner. Det är också bra att själv regelbundet
undersöka sina bröst."

Inga kommentarer: