I helgen plockade jag de sista fina nyponen hos mina föräldrar. Vi har redan plockat en omgång men torkar man nyponen håller de nästan en evighet i skafferiet.
Så här gjorde vi. Vi plockade nypon, sköljde dem och plockade bort kvistar mm. Först tänkte vi låta dem ligga och självtorka på tidningspapper... men det tog för lång tid så jag la in dem i ugnen på 40-45 grader i flera timmar tills de blev torra och hårda. Nu kan vi göra nyponsoppa när vi vill i vinter.
Nyponsoppa
0,5-1 dl strösocker
0,5 l vatten + 0,5 l vatten
0,5- 1 msk potatismjöl
2 dl torkade och krossade nypon
1. Blötlägg nyponen ca 2 timmar. (Använder man hela torkade nypon kan man blötlägga dem under natten.
2. Koka nyponen i 1/2 liter vatten, ca 15 min eller tills nyponen mjuknat. Mixa den och häll det genom en finmaskig sil.
3. Koka upp 1/2 liter vatten tillsammans med sockret. Blanda ner nyponpurén.
4. Rör ut potatismjölet i 2 msk kallt vatten och tillsätt redningen i en fin stråle.
5. Ge soppan ett uppkok under omrörning