Originalrecept på Citronpaj ica.se
Ingredienser
* 125 g rumstempererat smör
* 1 dl strösocker
* 1 ägg
* 4 dl vetemjöl
Fyllning
* Rivet skal av 2 citroner
* juicen av 2 citroner
* 3 äggulor
* 125 g smör
* 2 dl strösocker
Gör så här:
- Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
- Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
- Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
Italiensk maräng ica.se
Ingredienser:
* 4/5 dl vatten
* 1½ dl socker
* 3 äggvitor
* 1 tsk citronjuice
Gör så här:
- Vispa äggvitor och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
- Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
- Vid servering: Spritsa eller skeda den ätfärdiga marängen över pajen. För att få färg på marängen, sätt pajen i ugnen på grill 250°C i ca 1 minut eller använd en gasolbrännare.