tisdag 7 oktober 2014

Citronpaj med italiensk maräng

Idag fick jag förmånen att baka med barnen på eftermiddagen. Sockerkaka med apelsinsmak och små söta citronpajer i mandelmusselformar och i några portionsformar.

Baka med barnen, Sösdala, citronpaj, sockerkaka, apelsin

Mandelmusselformarna blev precis lagom stora för oss var och en. Vår familj (läs vi föräldrar) gillar när det inte är så sötsliskigt så vi delade receptet ned till 1/3 men i fyllningen använde ändå skal och saft från 1 hel citron. Pajen blev då ganska syrlig men väldigt god.



Sösdala, baka, paj, Citron, Hässleholm
Originalrecept på Citronpaj ica.se
Ingredienser
* 125 g rumstempererat smör                                     
* 1 dl strösocker
* 1 ägg
* 4 dl vetemjöl

Fyllning
* Rivet skal av 2 citroner 
* juicen av 2 citroner                      
* 3 äggulor
* 125 g smör
* 2 dl strösocker

Gör så här:
  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
  5. Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
  6. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
(Ca vid punkt 5 försökte jag flytta över mina små formar till bänken och la då armen på det jätte varma gallret. Fick lite panik blandade ihop resten av ingredienserna. hällde i dem i formarna och tryckte in dem i ugnen en stund medan jag försöker kyla ner brännskadan. Mitt sätt jag inte rätt sätt men fyllningen stelnade ändå.)


Italiensk maräng ica.se
Ingredienser:
* 4/5 dl vatten
* 1½ dl socker
* 3 äggvitor
* 1 tsk citronjuice
 
Gör så här:
  1. Vispa äggvitor och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum.
  2. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
  3. Vid servering: Spritsa eller skeda den ätfärdiga marängen över pajen. För att få färg på marängen, sätt pajen i ugnen på grill 250°C i ca 1 minut eller använd en gasolbrännare.