lördag 26 mars 2016

Koktid ägg

Under denna helgen kommer det att ätas massor av kokta ägg. Har man ingen äggkokare tycker jag att det är svårt att få dem riktigt perfekta. Speciellt eftersom jag helst vill ha gulan lite krämig och resten av familjen vill ha den hårdkokt eller helst utan gulan.

I denna månadens Buffé-tidning hade Buffé-labbet gjort ett noggrant test med hur länge ska man koka äggen för att få dem perfekta. Hur blir ett 50 grams, 60 grams och ett 70 grams ägg när man kokar det 5 minuter, 6 minuter, osv.

Sååå bra och detaljrik förklaring.
 
Koka så här:
1. Låt vattnet koka upp först
2. Lägg ner äggen försiktigt i sjudande vatten
3. Ta tid
4. Kyl ner direkt, i 2 minuter


Löskokt
Litet ägg (S), under 50 g - 6 minuter
Medelstort ägg (M), ca 60 g - 7 minuter
Stort ägg (L), över 70 g - 8 minuter

Mjukkokt
Litet ägg (S), under 50 g - 8 minuter
Medelstort ägg (M), ca 60 g - 9 minuter
Stort ägg (L), över 70 g - 10 minuter

Hårdkokt
Litet ägg (S), under 50 g - 10 minuter
Medelstort ägg (M), ca 60 g - 11 minuter
Stort ägg (L), över 70 g - 12 minuter

För att det verkligen ska bli helt rätt gå in på http://www.ica.se/buffe/artikel/koktid-agg/ Där finns all information och film om hela deras test.

Inga kommentarer: