onsdag 23 mars 2016

Earth Hour, med en tvist och mohinga

Earth Hour 2016! Kl 20:30-21:30 lokal tid släckte människor över hela världen ner sina lampor i världens största klimatmanifestation... men inte vi. Earth Hour är inte ett sätt att spara el och kanske några kronor. Syftet med manifestationen är ge världens makthavare en tydlig signal att ta klimatförändringarna på allvar. Men varför var vårt hus upplyst med lampor medan alla andra släckte? Jo anledningen var att våra barn inte brukar vara vakna 21:30 och det viktiga för oss är att barnen skulle vara med, få reda på varför Earth Hour finns och vad vi kan göra för att hjälpa till i rätt riktning. Redan vid 19-tiden släckte vi ner här hemma, spelade Yatzi och pratade.

Nu i dagarna har det stått präster från Svenska kyrkan i lite olika butiker och sålt prästost (till förmån för deras internationella arbete). I samband med den kampanjen har de delat ut recepthäftet "Mat rätten - För allas rätt till mat". Maträtterna kommer från Burma, Etiopien, Guatemala, Rumänien, Haiti.

Vi valde att göra Mohinga, en soppa med ingefära, nudlar och tofu. Mat gör att man naturligt kan prata om kulturer i andra länder.

Något som slog mig i recepthäftet var bordsbönerna. Om man ber en bordsbön här i Sverige är det ibland att man välsignar maten och tackar för det överflöd vi fått. En bordsbön från Etiopien är: "Jesus, livets Gud, vi tackar dig för att du håller oss levande genom den maten du gett oss, och vi ber dig att välsigna den mat som nu står på vårt bord."

Håller oss levande.... Ibland glömmer man (förtränger) att folk faktiskt svälter här på jorden.

Inga kommentarer: