Snabb ostkaka med keso (6-8 portioner)
Lite smör/margarin till att smörja formen
4 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
500 gram keso (Låt keson rinna av lite så ostkakan inte blir så vattnig)
3 dl grädde
1,3 dl mandelmjöl (eller 1 dl sötmandel som man grovhackar eller river)
2 droppar bittermandelaron (eller 2 st finrivna bittermandlar)
* Smörj formen. (Formen ska ca ha måttet 15 x 25 cm). Jag använde faktiskt spraysmör, så smidigt.
* Vispa ihop ägg, strösocker och siktad vetemjöl till en jämn smet.
* Rör i keso, grädde, mandelmjölet och bittermandelaromen.
* Grädda på 175 grader, mitt i ugnen, i ca 40 minuter. (Om man skakar formen lite ska den inte vara dallrig.)
* Låt svalna lite. Serveras med sylt.
3 liter mjölk (3%ig)
0,75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0,5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
0,5 dl strösocker
3 dl grädde
* Mjölkredning. Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa, späd ut ut med ca 1 dl av mjölken.
* Värm resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kolla att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
* Vispa ned redningen.
* Rör försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37 grader)
* Låt stå i rumstemperatur 30 - 45 minuter. Rör inte under tiden. (Om du har det dragit inomhus kan det ta lite längre tid.)
* Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
* Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal mandlarna under tiden.
* Sila bort den tunna vätskan (vasslen) från den tjockare kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil och krama gärna ostmassan med händerna.
* Vispa ägg, socker och grädde med vanlig handvisp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop med ostmassan.
* Häll upp i den smorda formen.
* Grädda i 175 grader i 1 - 1,5 timme. (Om man skakar formen lite ska den inte vara dallrig.)
* Serveras med sylt.