söndag 15 januari 2017

Snabb ostkaka

Ostkaka är något som både barnen och mannen älskar, även om man köper sen stora ostkakan så räcker den inte riktigt. Ostkaka tar ganska gång tid att göra och man måste ha ostlöpe i den (något som inte jag har hemma varje dag), eller så kan man göra den snabba versionen med keso i istället.

Snabb ostkaka med keso (6-8 portioner)
Lite smör/margarin till att smörja formen
4 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
500 gram keso (Låt keson rinna av lite så ostkakan inte blir så vattnig)
3 dl grädde
1,3 dl mandelmjöl (eller 1 dl sötmandel som man grovhackar eller river)
2 droppar bittermandelaron (eller 2 st finrivna bittermandlar)

* Smörj formen. (Formen ska ca ha måttet 15 x 25 cm). Jag använde faktiskt spraysmör, så smidigt.
* Vispa ihop ägg, strösocker och siktad vetemjöl till en jämn smet.
* Rör i keso, grädde, mandelmjölet och bittermandelaromen.
* Grädda på 175 grader,  mitt i ugnen, i ca 40 minuter. (Om man skakar formen lite ska den inte vara dallrig.)
* Låt svalna lite. Serveras med sylt.

 
Recept på riktig ostkaka från grunden
3 liter mjölk (3%ig)
0,75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0,5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
0,5 dl strösocker
3 dl grädde

* Mjölkredning. Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa, späd ut ut med ca 1 dl av mjölken.
* Värm resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kolla att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
* Vispa ned redningen.
* Rör försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37 grader)
* Låt stå i rumstemperatur 30 - 45 minuter. Rör inte under tiden. (Om du har det dragit inomhus kan det ta lite längre tid.)
* Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
* Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal mandlarna under tiden.
* Sila bort den tunna vätskan (vasslen) från den tjockare kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil och krama gärna ostmassan med händerna.
* Vispa ägg, socker och grädde med vanlig handvisp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop med ostmassan.
* Häll upp i den smorda formen.
* Grädda i 175 grader i 1 - 1,5 timme. (Om man skakar formen lite ska den inte vara dallrig.)
* Serveras med sylt.

Inga kommentarer: