lördag 31 december 2016

Vitchokladmousse med hallontopping

Jag älskar recept av Fredrik Nylén. Han delar med sig av bra recept som ser avancerade ut men oftast är de lagom enkla. Vår nyårsefterrätt kom från hans blogg Fredriks fika.
Vit chokladmousse med hallon, Vitchokladmousse med hallontopping

Vitchokladmousse med hallontopping
Originalrecept: tidningenhembakat.se - Vit chokladmousse med hallon

Vitchoklad mousse
150 gram vit choklad
1 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Hallontopping
0,5 dl vatten
0,5 dl strö socker
150 gran frysta hallon

* Smällt chokladen över ett vattenbad, låt svalna något
* Knäck ägget i ett glas och vispa upp det lätt med en gaffel.
* Vispa grädden och vaniljsockret så den blir löst uppvispad.
* Tillsägg ägget under omrörning.
* Häll sakta i den smälta chokladen under kraftig omrörning.
* Häll upp smeten i serveringsskålar eller i en form med avtagbara kanter.
* Ställ in i kylen minst en timme. (Jag slängde ner dem i frysen en stund)

* Koka upp vatten och strösocker till en sockerlag.
* Häll i de frysta bären. Rör om snabbt.
* Häll det i en mixer.
* Häll hallontoppingen över chokladmoussen.
* Servera gärna med något färskt bär på toppen.