lördag 12 november 2016

Säkerhetstänk

Efter dagens simskola i simhallen tog vi oss till Fabriksgatan i Sösdala. Om man har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad kunde man i samband med #TryggaTillsammans kampanjen hämta ut två trygghetsprodukter. 

"Välkommen till Fabriksgatan 15 i Sösdala på lördag för att hämta ut dina trygghetsprodukter! Tillsammans med vår personal finns även Sösdala Simsällskap på plats bakom korvgrillen och Räddningstjänsten och Civilförsvaret informerar om sina verksamheter. Vi ser fram emot att träffa dig och finns där för dig mellan kl. 10-14."

Förutom grillad korv, reflexer, DNA-märkning, blodtrycksmätning, härliga samtal med Sösdalabor mm, kunde man även prova på HLR  (Hjärt- LungRäddning) och att släcka bränder. Båda barnen testade att släcka med filt och med brandsläckare. De var jätte stolta att de vågade detta.

Egentligen är detta något man borde träna på oftare. Om de inte vågar släcka bränder i en trygg situation hur ska de då våga släcka om det börjar brinna okontrollerat hemma? Räddningstjänsten frågade även barnen om de visste vart de skulle samlas om brandlarmet gick på skolan. Det visste barnen. Men om det brinner hemma då? Vart tar man vägen då? Hemma hos oss har vi tränat lite på vad gör man om det börjar brinna hemma. Att det är lättare att andas nere vid golvet än uppe vid taket. Så här låter brandlarmet. Brinnande olja kan man inte släcka med vatten osv. 
"Barn, ta varandra i händerna, håll ihop. Ta er ut genom fönstret (barnspärren lärde vi dem redan när de var 4-5 år), spring till M och G. 
"Men ni då, ska vi inte leta upp er?" 
"Nej vi redar oss. Det viktiga är att ni två kommer ut och kan larma." 

Har ni en utrymningsplan hemma hos er?

Vi hoppas att vi aldrig behöver testa våra kunskaper i verkligheten.

Inga kommentarer: