Natt och barnen är väckta. Vi bor på landet och här kan bli riktigt mörkt (om vi släcker ytterbelysningen). Det är precis så det ska vara om man ska kunna se stjärnfallen i natt.
Väckaklockan ringde, vi gick ut till vardagsrummet, allt var nedsläckt. Tre stjärnfall senare är alla så trötta att sömnen hellre prioriteras. Sov gott.
www.expressen.se. Årets meteorskur – så ser du den allra bäst
"Meteorsvärmen Perseiderna återkommer varje år kring den 12 augusti. I år spås den bli extra synlig därför att himlen kommer att vara så mörk. Skuren sammanträffar med att månen i år är i en sådan fas att den nästan inte syns.
– Det kommer att gå att se dem så snart som solen har gått ner. Det är ingen måne som stör, vi kommer bara se den som en tunn skärva, säger Nils-Erik "Nippe" Olsson på föreningen Stockholms Amatörastronomer."
sverigesradio.se Intensivt stjärnfall i natt - Bäst chans att se i södra Sverige
Just nu passerar jorden genom ett gammalt kometspår. I spåret av den här kometen finns det massor av små partiklar som brinner upp i atmosfären och skapar en massa ljusspår på natthimlen.
I folkmun kallas det för stjärnfall men Johan Kero, forskare vid Institutet för rymdfysik, har en mer vetenskaplig förklaring.
– Det är ingenting långt borta från oss som stjärnorna är. Det här är små stoftkorn som kommer in i atmosfären på 100 kilometers höjd. Just den här meteorskuren har en mängd väldigt ljusstarka meteorer.
Han fortsätter:
– Tack vare det kan man se en del även om det inte är helt mörkt, men då är det en handfull i timmen. Är det mörkt kan det röra sig om hundratalet i timmen.
Om man nu vill titta på det som vi i vardagligt tal kallar stjärnfall så är det nu natten mot torsdag som det är som intensivast.
Bäst kan man se det här i södra delen av landet då det är mörkare där nu på nätterna.
Ska man ut på rymdspaning i natt ger Johan Kero följande råd:
– Mitt i natten, långt från starka ljuskällor som städer och vägar och en solstol är bra att sitta i för att titta mot himlen, säger han.