lördag 29 augusti 2015

Kadayif

Kadayif, baklava, kanafeh, baka i SösdalaI fredags fick jag besök på jobbet. Jobbärendet var avklarat när H säger att hon har en kaka med sig till mig. Man blir verkligen glad för det här lilla extra som ibland dyker upp, och när det dessutom är något från andra kulturer blir det extra spännande.

Kadayif heter bakverket som påminner om baklava lite. Varianter på detta bakverket finns i bl a Irak, Israel, Turkiet, Libanon mm. Kadayif heter även degen som är en sorts trådar gjorda på durumvete, (finns i frysdisken i orientaliska butiker). I mitten av degen finns krossade hasselnötter. Man häller smällt smör på dem och lägger in dem i ugnen tills de blivit gyllene. Sockervatten hälles över dem efter tycke och smak. Låt dem dra i minst 30 minuter innan de serveras.

Vill ni försöka er på att baka det hemma kan ni t.ex. se ett recept här på http://www.grouprecipes.com/98566/kadayif.html