söndag 20 september 2015

Snacka lite mer - Learn to speak Swedish

Vilken härlig, hjärtskärande, omtumlande, intressant och otroligt givande kväll.

"Snacka lite mer - Learn to speak Swedish. We welcome anyone who wants to learn Swedish or learn it better, to a Swedish conversation evening." Detta är något som Tureholmskyrkan anordnar 8 gånger under hösten, och det är öppet för vuxna, för barn, för alla oavsett religion.

Detta är ett jätte bra sätt att lära sig svenska för de som är nyanlända i Sverige samtidigt som vi får lära känna våra nya grannar och de får lära känna oss.

 
Givetvis tog jag inga foton här och jag lägger inte upp deras namn i respekt för deras personliga integritet. Biden som är bifogad här är från Richard Scarrys barnbok. Barnböcker är ett enkelt sätt att peka på saker och säga vad det heter på svenska.
 
De vid vårt bord kunde de nyanlända ingen svenska, ingen engelska och vi kunde ingen arabiska. Det är lite trixigt, men med bilder och lite teckenspråk kan man förstå väldigt mycket. (Dessutom hade vi lyxen att ha en ung kille vid vårt bord som varit i Sverige en tid så han kunde ganska mycket svenska samtidigt som han kunde arabiska.)
 
Vi pratade med varandra, såg deras bilder från deras resa. Hur man än försöker förstå och försöker tänka sig in i situationerna, kan man aldrig på riktigt föreställa sig hur det är att tvingas att ta sin familj med fru och små barn och fly. 650 personer på en liten gummibåt över medelhavet, en gummibåt som börjar ta in vatten. För att sedan vara instängda i lastutrymmet på en lastbil, utan att veta vart man är eller hur länge man varit där inne. Vi såg smärtan i mannens tårfyllda ögon när han försökte förklara. Allt jag kunde säga var "Vi är glada att ni är här i Sverige nu".

Inga kommentarer: