Plommonsaft
1 kg plommon
6 dl vatten
4 dl socker
- Skölj plommonen. Dela dem på mitten och avlägsna kärnorna. Skär fruktköttet i mindre bitar.
- Koka upp plommonen tillsammans med vattnet i en kastrull. Låt koka cirka 30 minuter eller tills plommonbitarna kokat sönder.
- Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk du lagt i ett durkslag. Låt rinna av i cirka 30 minuter.
- Häll tillbaka saften i kastrullen igen och tillsätt sockret. Koka upp och låt koka i några minuter.
- Avlägsna det skum som eventuellt har bildats på ytan med en hålslev. Låt saften svalna lite och häll sedan upp den på väl rengjorda, varma flaskor. Förvara i kylen.
- Späd saften med vatten till önskad koncentration när den ska serveras.
Plommonmarmelad
Jag googlade efter ett bra recept på plommonmarmelad men fick då upp ett där det stod:
Plommonpaj
Pajskal150 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
* Smällt smöret och blanda ihop alla ingredienserna till pajskalet i en bunke.
* Tryck ut degen i en pajform.
* Förgrädda i ca 10 min mitt i ugnen på 200 grader.
Fyllning:
Ca 10 plommon
200 gram mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
1 1/2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
* Dela och kärna ut plommonen.
* Blanda ner mjölet och vaniljsockret.
* Bred ut mandelsmeten i pajskalet.
* Tryck ner de delade plommonen i fyllningen.
* Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. (Här råkade jag vara lite okoncentrerad så pajen blev väldigt "välgräddad")