lördag 20 december 2014

Grannsamverkan

Grannsamverkan.
Detta är ett jätte bra sätt att: 1. lära känna grannarna. 2. hålla tjuvarna borta.
 
Speciellt här på landet känns det viktigt att ha bra grannsamverkan. Skyltarna avskräcker tjuvarna för att ge sig på området, men bara de gör inte hela jobbet. Vi har ett bra nätverk där man snabbt kan nå varandra. Vi vågar öppet frågar varandra om ska det verkligen stå en liten lastbil på grannens infart medan de inte är hemma.

Grannsamverkan, Sösdala, bra grannar, grannar, vänner, Hässleholm
 
T.ex. en sen kväll förra hösten när jag var på väg hem från ett jippo ringde mannen och berättade att det hade varit någon ca två hundra meter bort som stått och lyst med sin ficklampa mot vårt hus. Personen hade sedan gått upp mot grannens fritidshus och ficklampan syntes där. Fritidshuset hade ett flertal gånger haft påhälsning av tjuvar. Jag var 2,5 km hemifrån och slängde snabbt ut på vårt kontaktnät ca "Någon är vid xxxxtorpet nu". Innan jag hann fram till fritidshuset hann två grannar upp min bil. Efter några minuter kom min man från andra hållet, och bara några minuter senare kom ytterligare en granne dit. Personen med ficklampan försvann troligen till skogs och vi markerade tydligt att vi kommer att försöka stoppa eventuella inbrott om vi kan. Givetvis måste allt ske på ett tryggt och säkert sätt.

Så kallade svampplockare som "letar svamp" bara runt skogsmaskinernas dieselpumpar blir välinformerade om att vi har grannsamverkan och att deras bilar blivit fotograferade. Vilket brukar leda till att de väljer att leta svamp på andra ställen. 
 
Tror för all del inte att det händer mer här än i andra samhällen. Tjuvarna finns tyvärr överallt, men vi gör vad vi kan för att störa deras framfart.
 
Vissa perioder blir det mer körningar på våra vägar och när vi träffas på nätterna brukar vi skoja om att vi borde ha fika med oss.
 
Vill ni veta mer om Grannsamverkan kan man gå in på: Grannsamverkan - samverkan mot brott

Inga kommentarer: