Chokladcupcakes med hallonfrosting (Finns på sidan 12 i receptsamlingen Hela Sösdala bakar 2013)
Recept och cupcake/bakelse inlämnat av Emelie Jönsson
Ingredienser
till cupcaken:
1 ägg1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl vatten
2-3 msk kakao
* Smällt smöret i en kastrull
* Vispa ägg och socker till en pösig smet. Rör försiktigt ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
* Häll därefter i smällt smör och vatten och blanda till en jämn fin smet.
* Fördela smeten i muffinsformarna. De ska vara ungefär halvfulla.
* Sätt in muffinsen i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna innan du sätter på frostingen
Ingredienser till frostingen:
60 g smör (rumstempererat)
100 g philadelphiaost
5-6 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl hallon
1 dl florsocker
* Blanda samman ost, smör, vaniljsocker och 5-6 dl florsocker.
* Värm hallonen och 1 dl florsocker.
* Låt svalna innan du blandar det i resten av glasyren. Om glasyren är lite flytande kan du sätta den i kylskåpet ett par timmar.
* Spritsa eller bre ut glasyren på muffinsen.
* Pynta gärna med hallon på toppen. Servera!
Vaniljcupcakes med färska hallon och vitchokladfrosting
(Finns på sidan 12 i receptsamlingen Hela Sösdala bakar 2013)
Recept och cupcake/bakelse inlämnat av Sara Johansson
Ingredienser:
4 dl
vetemjölRecept och cupcake/bakelse inlämnat av Sara Johansson
Ingredienser:
3 dl socker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g smör (rumstempererat)
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 paket färska hallon
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
* Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät.
* Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
* Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
* Fyll muffinsformar till max 2/3.
* Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter.
* När kakorna svalnat, gröp ur lite i toppen och tryck ner färska hallon.
Frosting:
100 g rumsvarmt smör
100 g vit choklad
100 g philadelphiaost
* Smällt chokladen och låt den svalna lite.
Vispa ihop allt med elvisp i ca 5 min tills den blivit fluffig i konsistensen
Citron och lakritssymfoni (Finns på sidan 17 i receptsamlingen Hela Sösdala bakar 2013)
Recept och cupcake/bakelse inlämnat av Ida Flavum
Dessa cupcakes fick hedersomnämnande av domarna
Dessa cupcakes fick hedersomnämnande av domarna
Vilket hantverk! Wow. |
150 gram smör
1,5 dl socker
2 ägg
0,5 dl vatten
1 citron
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram riven mandelmassa
Fyllning:
Karamelliserad mjölk
Ekologiskt lakritspulver
Frosting:
60 gram smör
1 tsk vaniljsocker
½ msk pressad citron
½ msk vatten
Ekologiskt lakritspulver
100 gram philadelphiaost
* Rör smör och socker poröst. Vispa äggen, ett i taget. Rör ner vatten och rivet skal av en citron, samt en skvätt citronsaft. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör smeten slät. Riv mandelmassan och rör ner den. Skeda upp smeten i formar och grädda i 200 grader, ca 20 minuter.
* Dela upp ingredienserna till frostingen i två lika delar, en del ska göras med citronsaft och en med vatten. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft eller vatten mjukt. Rör sedan ner philadelphiaosten. Blanda ner lakritspulver och svart ätlig färg efter behag i den frostingen som har vatten i sig. Rör eventuellt ner gul färg i citronfrostingen.
* Spritsa sedan vackra mönster på kakorna.
Nu har jag bara 3 bröd, 1 bakelse, 1 cupcake och 1 paj kvar ur receptsamlingen Hela Sösdala bakar 2013 att testbaka.