söndag 17 september 2017

Gräsklipparrace - så sjukt kul

När jag först hörde talas om gräsklipparracet trodde jag att de skojade, men så en dag plingade det till på Facebook och vi var bjudna till detta helgalna evenemang.

Där fanns gräsklippare som for fram i ganska hög hastighet och sprätte iväg lera, gräsklippare som graciöst gled fram i sakta mak, gräsklippare som välte, gräsklippare som havererade och knappt kom över startlinjen. Det var en otroligt rolig och proffsig tillställning.

Om ni någonsin får möjlighet att få se ett gräsklipparrace i verkligheten så rekommenderar jag er att göra det. Det var så sjukt kul att titta på detta.


Startgrupp nummer 1

Startgrupp nummer 2

Startgrupp nummer 3

Startgrupp nummer 4
Ökat moraliststöd när det kom några droppar regn bröt inte mot reglerna.















Årets vinnare

Årets tvåa och trea trea och fyra.

måndag 11 september 2017

De stal mitt foto - RESPEKTLÖST

Blev uppringd av en reporter från lokaltidningen Frilagt i fredags kväll och fick därigenom informationen att någon bild från min blogg blivit använd på en falsk sida. Nu har jag ju mest bilder på kakor jag bakat och på den underbara naturen som finns i våra trakter så jag blev inte jätte orolig, (värre hade det varit om jag hade lagt ut lättklädda bilder).

Ett av fotona de tog var en bild på Hovdala slott, sett från köksträdgården, i inlägget Hovdala slott. Fotot tog jag kl 13:07 den 3e augusti 2014 när vi var på Glöttadá på Hovdala.
Jag har inte vattenstämplat alla mina foton (vilket man kanske borde) så då kanske man borde skylla sig själv??? Fast... det är ju lite som att säga att det är ok att ta min cykel om jag glömmer att låsa den. Nej det är inte ok att ta något som inte är ens eget, inte ens att ta andras bilder på nätet och framför allt inte utan att ange källa.

Personen som har stulit mitt foto måste jag nog anse som en lite sorglig person som inte fått en uppfostran på vad som är rätt och fel. 

Ska jag se detta med någon form av positiv vinkel så är det:
1 någon har lyckats hitta in hit på bloggen.
2 någon tyckte att min bild var så pass bra att de ville stjäla den, och dessutom använda den till en sida som skulle verka seriös. Det ger ju bilden ett ganska bra betyg.

Skämt åsido, det är inte ok att "låna" (d.v.s. stjäla) bilder utan att få ett ok från fotografen först, vare sig på bloggar, via bildsök på Google, eller att ladda ner från Facebook. Skärpning!

lördag 9 september 2017

Kantareller, narrkantareller och rödgul taggsvamp?

Många tycker att vi denna sommar har haft tråkigt väder och att sommaren nästan regnat bort. Eftersom jag inte gillar 29 grader och stekande solsken har jag verkligen njutit av denna sommar. Vissa dagar har det varit soligt och (enligt mig) lagom varmt, vissa dagar har det regnat och vi har kunnat spackla och fixa i barnens rum. Myndigheterna har under våren och tidigt på sommaren varnat för låga vattennivåer, och i stora delar av landet var det länge bevattningsförbud. Därför kan jag inte riktigt se allt regnande som något annat än välsignelse. Vattennivån har blivit mycket bättre här i södra Sverige.

En annan sak som varit positivt med regnandet har varit att det blivit väldigt gynnsamt för svampen. I år har vi lyckats hitta flera nya svampställen. Jag har alltid tänkt att man kan aldrig ta fel på
citrongul slemskivning/citronslemskivling (Gomphidius glutinosus) eller på klassiska kantareller (Cantharellaceae), men jag har fel angående kantarellerna.
  
citrongul slemskivning/citronslemskivling (Gomphidius glutinosus)
citrongul slemskivning/citronslemskivling (Gomphidius glutinosus)

När vi gick på en svamprunda i Bjärnumstrakten såg vi många kantarell-liknande svampar växa nära ett vattendrag. De hade rätt färg, rätt form, men undertill var det inte skivor utan rör. Kanske var det en rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens)? De vågade vi inte plocka.
rödgul taggsvamp, Hydnum rufescens, inte kantarell, glädje i hjärtat


En annan dag när vi gick i skogen hittade vi ännu en sort som såg ut som kantareller. De hade rätt färg, var lite sladdrigare än vanliga kantareller, och lite rödare längst nere på foten. Troligen är detta Falsk kantarell / Narrkantarell (Hygrophoropsis aurantiaca). Inte en matsvamp.
Falsk kantarell,  Narrkantarell, Hygrophoropsis aurantiaca, inte kantarell, svamp, sösdala,
Falsk kantarell,  Narrkantarell, Hygrophoropsis aurantiaca, inte kantarell, svamp, sösdala, 
Falsk kantarell,  Narrkantarell, Hygrophoropsis aurantiaca, inte kantarell, svamp, sösdala,

Vanlig kantarell har en väldigt speciell härlig doft och smakar underbart. Tillredningen av kantareller är enkel. man ska rensa svampen, förväller den (genom att lägga den i en torr gryta och låta vattnet i svamparna koka ur), sen smörsteker man kantarellerna med riktigt smör, salt och lite vitpeppar.
Glädje i hjärtat, kantareller, skogens guld, sösdala, svamp, Cantharellaceae
 

Glädje i hjärtat, kantareller, skogens guld, sösdala, svamp, Cantharellaceae


tisdag 15 augusti 2017

Café Home Sösdala

Lagom till Sösdaladagen i år öppnade ett Café i vår lilla by. Café Home Sösdala. Det ligger ett stenkast från tågstationen och har vackra Esplanaden precis intill.
 
café home, café home Sösdala, Sösdala, cafe home, cafe home Sösdala, fika i SösdalaNär vi har varit där har vi köpt 2-3 olika kakor/bakelser och delat så att alla får smaka av allt. Deras bär-moussebakelser är min personliga favorit.
 
Vår familj är sällan på caféer men självklart måste man vara med och stötta så caféet överlever i vår by. Vi håller tummarna att caféet blomstrar och att de kommer att förse oss med kakor i många år.

lördag 12 augusti 2017

"Leonard Cohen" i en fullsatt park

Tivoliparken i Kristianstad var varm och fullpackad med folk. (En gissning var att där kanske fanns närmare 1000 personer.) Vi bredde ut en filt inte långt från scenen. På scenen stod Janerik Lundqvist (Sveriges svar på Leonard Cohen), Kathrin Grube (violinist som bl a jobbat i Köpenhamns Filharmoniska orkester) Rune Lindqvist (som spelat piano från 5års ålder), Karl Engquist (körledare och organist) och deltagarna i kören Sanctus

Kvällen en blev fantastisk musikalisk hyllning till Leonard Cohen och en påminnelse att hylla livet.

 
 


 
 


Vi har alla hört låten Halleluja tolkas av olika stora artister, till och med våra barn kan den. Janeriks avslutning av kvällen blev en tolkning av Halleluja på svenska och han har en röst som otroligt lik Leonards.

(Leonard Cohen 1934 09 21 - 2016 11 07)

--------------------------------

Så här står det om kvällens föreställning på Musikaliska strandhuggs hemsida: 

"Janerik Lundqvist framför sina tolkningar av Leonard Cohen, ackompanjerad av pianisten Rune Lindqvist samt Kathrin Grube på altfiol och Kalle Engquist med kören Sanctus.
Efter Cohen Events i Montreal, New York, Berlin och många andra platser, se www.janeriklundqvist.com har Janerik Lundqvists tolkningar av Leonard Cohen blivit mycket uppskattade på festivaler och konserter runt om i världen. Med svenska texter av honom själv, Ulf Lundell, Klas Östergren, Mikael Wiehe, Rikard Wolff, Johan Theorin och inte minst Jimmy Ginsby, har han charmat många, till och med Leonard Cohen själv… Till Janeriks tyska skivbolag Meyer Records i Köln: Leonard Cohen: Please tell Janerik how much I enjoy and appreciate his versions of my songs. He has truly brought them to live. What a singer! I am deeply touched. /Warm regards Leonard

Kören som Kalle Engquist leder heter Sanctus, och den har funnits cirka fem år och bildades av Ingegerd Skåring. Det är en blandad kör, det vill säga både män och kvinnor, cirka 25 st. Kören sjunger mestadels på högmässorna i Heliga trefaldighetskyrkan, men när tillfälle deltar de med glädje även i andra projekt. Kvällens konsert genomförde vi i höstas med 700 helnöjda åhörare i Trefaldighetskyrkan.

Kalle Engquist har jobbat 2,5 år som organist i Heliga trefaldighets församling. Han ansvarar för musikverksamheten i Heliga Trefaldighetskyrkan, både som musiker och producent för externa produktioner. Han leder förutom Sanctus, den lite mer konsertinriktade kören, Cantores Trinitatis (Trefaldighetssångarna).

Rune Lindqvist född och uppvuxen i Bjärnum. Började som 5-åring sina första pianostudier. Efter avlagd kantorsexamen blev det fortsatta studier vid Malmö Musikhögskola. Redan som 15-åring blev han upptäckt som en lyhörd och följsam ackompanjatör, vilket under åren utvecklats till många uppdrag och till en bred erfarenhet i olika musikaliska sammanhang både i Skandinavien och USA. Som bakgrund kan också nämnas att han varit musikledare vid folkhögskola, under 15 år varit Högskolelektor i musikens metodik samt de senaste 17 åren verksam som kyrkomusiker. Rune är också en ofta anlitad studiomusiker och har medverkat i en mängd inspelningar. Han har dessutom medverkat som kapellmästare i en mångfald av radio- och TV-program. Som exempel kan nämnas Bengt Roslunds och Göte Strandsjös omtyckta TV-serie Sång på gång. Under 20 års tid var han ordinarie pianist till Sonja Stjernquist. De senaste 10 åren ett utvecklat samarbete med Leonard Cohen-tolkaren Janerik Lundqvist. Rune arbetar nu i huvudsak som frilansmusiker"

söndag 30 juli 2017

Hovturnén 2017 - hästar, musik och skratt i mängder

Sommarkvällen var ljummen och humöret på topp. Vi kom i god tid till Hovdala slott för att få riktigt bra platser långt fram. Det är femte året som vi är på fantastiska Hovturnén, det börjar bli en härlig tradition.

Inget år är det andra likt. Det enda man kan vara säker på är att alla artisterna i Hovturnén är extremt duktiga. I år är det Wille Crafoord, Olle Linder, Magnus Lindgren, Niklas Lind, Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd som rider runt i Skåne. Vilken show det blev! Jag skrattade så jag nästan grät, satt halvchockad då jag var så imponerad av hur skickliga de var och på slutet blev det lite salsa.

Har ni inte varit på Hovturnén i år har ni en sista chans ikväll kl 19:30 på Krapperups Borg i Höganäs.