söndag 29 november 2015

Adventsbak och stormförberedelser

Första advent. Julen börjar göra sig påmind.  Idag har varit en riktig mysdag. Mysbyxor, och slarvig håruppsättning hela dagen. Barnen har bakat och dekorerat några pepparkakor, en sats lussekatter och en saffran- och vitchokladlängd är bakad, och en halv sats knäck är gjord. Någon julklapp är inslagen och smällkarameller är ihoppysslade. Mysigt.

Det allra bästa är ändå när man står där mitt upp i baket och någon knackar på. "Vi hade vägarna förbi". Min tanke var inte vi har mjöl överallt, jag står i joggingbyxor och sminket på sned och allt det där man ibland kan tänka. Allt jag kände var bara "Åh vad härligt att just ni knackade på. Välkomna in, lussekatterna är strax klara."

Knäck
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl sirap

Koka samman ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Knäcken ska ha bli ca 125 grader Celsius. (Man kan göra ett kulprov för att kolla om knäcken är klar. Droppa smeten i ett glas med kallt vatten. Smeten ska nu bli en lite hård kula.) Skeda upp smeten i små knäckformar. Smeten blir ordentligt varm så akta fingrarna.Klassiska lussekatter
50 gram jäst
150 gram smör
2 paket saffran
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
250 gram kvarg
ca 18 dl vetemjöl
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. 
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg och salt. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  4. Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Lussekatter bör alltid avnjutas med ett glas varm chokladmjölk.

En av del av degen gjorde vi som en längd med smör och riven vitchoklad som fyllning. (Egentligen skulle jag haft mandelmassa i också men det hade vi inte hemma.)Eftersom SMHI har gått ut med en klass 2 varning för stormen Gorm har vi varit ute och plockat undan soptunnor och andra lösa föremål.23-29 meter per sekund förväntar de sig att vi kommer att få här hemma. Vi har bryggt 2 termosar kaffe, 1 termos kokt vatten, 1 tillbringare vatten, hällt upp vatten i badkaret (då kan man tvätta av sig och använda vattnet till att spola i toaletten), laddat mobilerna, plockat fram värmeljus och tändstickor.

Vi får se hur stormen blir och om vägarna är öppna i morgon.

Inga kommentarer: