lördag 11 april 2015

Nässlorna och kirskålen blev en ljuvlig soppa

Nässlor och kirskål växer nästan överallt i och omkring vår trädgård och ikväll fick de bli vår kvällsmat. Denna soppa är verkligen jätte god.

 Nässlor, kirskål, gräslök, viol, kirskålssoppa, nässelsoppa, kirskåls och nässelsoppa, vårens primörer, mar tar vad man har, billigt, gratis, livet på landet, leva billigt, så gott, god soppa
Nässel- och kirskålssoppa      
  
  • 1 liter nyplockade, späda nässlor  
  • 1 liter nyplockad, späd kirskål
  • ca 1 liter vatten
  • salt
  • 3 msk smör 
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 hönsbuljongtärningar   
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • 4 hårdkokta ägghalvor till servering  
    1. Skölj nässlorna och kirskålen noga, ta bort ev rötter och grova delar.
    2. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna och kirskålen, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna och kirskålen fint.
    3. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med spadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna, kirskålen och grädden. Smaka av soppan med salt.
    4. Servera den varm och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök. 
    Nässlor, kirskål, gräslök, viol, kirskålssoppa, nässelsoppa, kirskåls och nässelsoppa, vårens primörer, mar tar vad man har, billigt, gratis, livet på landet, leva billigt, så gott, god soppa
    Tänk att dessa stixiga och svårutrotade växterna kan bli så goda.