söndag 16 april 2017

Öjerholm i Mossgölet

Bland några gamla brev hemma hos min moster upphittades fyra brev som egentligen inte tillhörde vår släkt. Påskkort och julkort från en Sofia Olsson till en Kristina Öjerholm i Mossgölet. Om jag har förstått det rätt köpte min mormors föräldrar huset ca 1920. Var det Kristina som bodde där innan dem?mossgölet, måsgölet, Öjholm, Öjerholm, böcklinge, öja, eskilstuna, gamla kort, gamla påskkort

Vem var egentligen Kristina Öjerholm (Öjgerholm) som bodde på Mossgölet (måsjölet) i Öja i början på 1900-talet?

Jag har kollat runt lite på släktforsningssidor men då jag inte startade ett dyrt abonnemang fick jag bara begränsad tillgång till materialet. Vad jag kunde se var att där fanns en kvinna som det kan ha varit som föddes 1854 i Stockholm. Öja ligger i Eskilstunatrakten så det skulle kunna vara rätt. Eller?

Hembygdsföreningen i Öja-trakten är kontaktad. Kan de få reda på mer? Finns där någon levande släkting som är intresserad av att få tillbaka breven i sin släkt.
 
mossgölet, måsgölet, Öjholm, Öjerholm, böcklinge, öja, eskilstuna, gamla kort, gamla påskkort
Mossgölet

Har du information om Kristina Öjerholm (och källor till informationen) får du gärna höra av dig.

--------------------------------------
Uppdatering 2017-04-21

Jag fick ett mail från min svärmor som hade lyckats ta reda på lite om Öjerholm.


"Jag fick se att du lagt ut några gamla påskkort och du undrade vem denna Kristina Öjerholm kunde vara. Då började det förstås att klia i fingrarna på mig. Det lät spännande att leta reda på henne.
Så jag kunde inte låta bli. Jag använde mig av Arkiv Digital. Här ska du få det resultat som jag kom fram till.

För det första visade det sig finnas fyra församlingar som heter Öja. De ligger i Malmöhus län, Gotlands län, Kronobergs län, och i Södermanlands län.  Eftersom korten fanns i ett hus i Skåne kunde man ju tro att M-län eller K-län var troligast, men det fanns inga ställen som hette Måsgöl där. Däremot fanns Måsgöl i Öja i D-län, Södermanlands län. 

Så då började jag att leta där.

Jag började med att kolla församlingsboken i början av 1900-talet. Jag valde 1912-1917 och hittade mycket riktigt en Öijholm i Måsgöl i Böcklinge i Öja. 
Öja AIIa:5(1912-1917) Bild 1100/sid 98.
Det var en skräddare som hette Karl Öijholm och hans hustru hette Kristina Katarina Andersdotter. Det lät ju lovande! Så jag kollade dessa personer både bakåt och framåt. Kvinnan var född 30/8 1853 i Torpa församling. 
Jag kollade henne ända från början. Torpa C:5 (1849-1861) Bild 17
I Torpa församling föddes, exakt det datumet, en flicka som hette Stina Cajsa. Jag bestämde mig för att följa henne år från år, för att se om hon var rätt person, hon som gifte sig med Karl Öijholm. Stina Cajsas far hette Anders Olsson, så det stämde ju att Kristina Katarina hette Andersdotter i efternamn.  Stina och Cajsa är ju egentligen samma namn som Kristina Katarina, och förr i tiden var det inte ovanligt att de kallades lite olika eller stavade olika. 
Ja, jag följde henne alltså år efter år....

Hon och föräldrarna och de yngre syskonen flyttade flera gånger inom Torps socken. 
 År 1866 flyttade familjen till Kungs-Barkarö och då står flickans namn som Stina Carin.
År 1871 flyttade Stina Carin Andersdotter till Öija och blev piga. Sedan flyttade hon till olika ställen inom olika församlingar, hela tiden med namnet Stina Carin. 
År 1875 flyttade hon åter till Öja, fortfarande som piga, men då står i Inflyttningsboken namnet Christina Catharina för första gången. 
År 1878 står det för första gången Christina Charl Andersdotter. Detta Charl (Charlotta) kan ju vara felskrivet av prästen, men det följer med ett tag i kyrkböckerna. 
År 1878 i december gifte hon  sig med arbetaren Erik Olsson och flyttade till Måsgöl.
I vigselboken står fortfarande namnet Christina Charlotta Andersdotter.  Till vigseln fanns ett "Skriftligt bifall af hennes fader Anders Olsson..."
År 1884 föddes den 7/10 sonen Erik Bernhard. I kyrkboken för den perioden (1881-1885) står det hustrun Charl Chr Andersdtr men i kolumnen för Fräjd och enskilda anteckningar står noteringen "Heter Christina Catharina. Se infl.betyget No. 33 för år 1875."
Följande period (1886-1890) och hela tiden därefter står det Christina Catharina eller Kristina Katharina Andersdotter. 
År 1891 dog maken Erik Olsson den 21/10.  Änkan och sonen bodde kvar i Måsgöl. 
År 1893 gifte Kristina Katarina sig med skräddaren Karl Öijholm som flyttade till Måsgöl. 
År 1903 flyttade sonen Erik Bernhard Eriksson hemifrån och blev dräng på en gård.
Makarna Karl Öjholm och Kristina Andersdotter bodde kvar i Måsgöl i alla år. (Frampå 1900-talet kallade Kristina sig nog för Öjholm, antar jag, för då var det ju inte längre vanligt med patronymikon.)
År 1933 dog maken Karl Öjholm den 17/10. Dog av ålderdomssvaghet. Här i församlingsboken står änkan som Kristina Karolina Andersson.
År 1939 dog Kristina Karolina Öjholm f Andersson den 23/2. Skräddaränka i Måsgöl. Dog av ålderdomssvaghet. 

mossgölet, måsgölet, Öjholm, Öjerholm, böcklinge, öja, eskilstuna

Ja, det var allt det!
Hon föddes alltså 1853 som Stina Cajsa Andersdotter och dog 1939 som Kristina Karolina Öjholm. 
Men eftersom jag följt henne steg för steg, vet jag att det är samma person."

Tack GM för all information. <3

1 kommentar:

Sara Lindberg sa...

Vilka fina påskkort! Och så roligt med en hälsning från förr! Jag hittade den här sidan när jag googlade runt lite: http://www.bygdeband.se/?post_type=attachment&p=695121