Sidor

måndag 30 mars 2015

En vit ormvråk

Ca 100 meter från vårt hus stannar vi bilen och tittar upp mot himmelen. En stor vit fågel svävar bara lite ovanför vår bil och ut över åkrarna. Det är en stor vit ormvråk. Ormvråkar har jag sett massor av men aldrig en vit förr. Wow vad fin.

Om ni klickar in på denna länk: Foto på ormvråk Går ner till "ORMVRÅK, Lismosse 130820-22" så ser ni en vacker vit ormvråk. Det va precis en sådan vi såg.

Fakta om ormvråken enligt Naturhistoriska riksmuseet
Ormvråk, som tävlar med sparvhök om att vara vår vanligaste rovfågel, har breda vingar och kort stjärt. Fjäderdräkten är mycket variabel från nästan svart till nästan vit, men den vanligaste formen har mörk, tämligen enfärgad chokladbrun översida och ljusare, bandad-tvärstreckad undersida. Den häckar i nästan hela landet, men saknas i fjällkedjan och Norrlands inland. Den svenska populationen uppskattas till 35 000 par.

Ormvråk påträffas året runt i sydligaste och västra delen av landet. Flertalet flyttar dock till Västeuropa under september och oktober, men en del nordsvenska fåglar flyttar till Västafrika eller, som några, tropikerna. De återvänder i mars och april.
 
Högsta kända ålder är 28 år och 9 månader.

lördag 28 mars 2015

Ägg i pyntad ask

bondekramare,  sösdala,  närproducerade ägg,  äggkartong, närproducerat

Jag vill gärna slå ett slag för närproducerade ägg från friska, glada höns som fått bra mat och som har tillgång till att gå in och ut som de själva vill.

Förutom att det känns mycket bättre att köpa ägg där man vet att hönsen haft det bra, så är "riktiga" ägg som man köper direkt från gården är mycket mer smakrika och gulan är mycket gulare än om man köper de billigaste äggen i affären.

Om man dessutom gillar att pyssla kan man ta tomma äggkartonger och pimpa dem med hjälp av decoupage. (Decoupage = klister och servetter)

En perfekt påskpresent.



fredag 27 mars 2015

Raw Äppelpaj

Att tillaga Rawfood har jag aldrig försökt mig på, men nu i samband med Earth Hour 2015 testade jag deras Raw Äppelpaj. D.v.s. äppelpaj som inte tillagats i ugn.

Raw Äppelpaj
Earth Hour-bakelse 2015

Botten:4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten
12 dadlar, torkade och blötlagda ½-1 tim
1 tsk havssalt
3 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk agavesirap eller honung
ca 1/2 dl vatten
 
Fyllning:4 äpplen, urkärnade och skurna i mindre bitar
12 dadlar, blötlagda i ½-1 tim
1 tsk kardemumma
2 msk lönnsirap
2 msk kallpressad rapsolja
1 dl orostade solrosfrön

Topping1-2 äpplen, urkärnade och tunt skivade i halvmånar
Lite kanel
Lönnsirap

Gör så här:1 Mixa samman alla ingredienser till botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Smeten skall vara relativt fast.
2 Tryck ut smeten till botten i en pajform.
3 Mixa samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut fyllningen över pajbotten.
4 Ställ pajen kallt en stund så att den riktigt sätter sig.

Dekorera med skivat äpple och pudra lite kanel över med hjälp av en tesil. Servera gärna med lönnsirap. (Barnens portioner kommer att toppas med vaniljglass)

Släck under Earth Hour 28 mars 20.30-21.30

Kom ihåg att det viktiga är inte att släcka under Earth Hour, det viktiga är att börja tänka till på hur vi behandlar vår planet, slösar på resurserna och att även det lilla som en enda person kan göra har effekt.

måndag 23 mars 2015

Silltårta

Silltårta är något som jag smakade för första gången på jobbet en påsk. Den är enkel att göra och innehåller nästan allt i som en klassisk påskmåltid innehåller.
 
 
Silltårta
1 pkt polarbröd

3 dl hårt vispad vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tub majonnäs
salt & peppar
(Blandas ihop. Ta bort lite som ska vara på översta lagret)

Hacka fint och blanda i:
1 stor purjolök
2 buntar dill
½ burk svart kaviar
6 hårdkokta ägg
2 burkar anjovis

Frivillig garnering.

Allra helst gör man hela silltårtan, utom garneringen, dagen innan så den hinner götta till sig ordentligt.

söndag 22 mars 2015

Vaniljkex med stämpel

Vaniljkex (stämpelkex)
100 gram smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3-3,5 dl mjöl

Ner med allt i en mixer och mixa snabbt ihop till en fast deg.
Låt stå i kylen 1 timme.
Kavla ut degen tunt och stämpla ut kakorna med ett dekorativt stämpelmönster. (Jag köpte mina tre stämplar på Clas Ohlson)
Grädda i 175 grader i 7-8 minuter (tills kakan fått lite färg på kanten).

Jag klarade att jogga rundan under 20 min!!

Idag hände något för andra gången på en vecka sedan skoltiden... jag var ute och joggade. Kors i taket. Jag som inte ens gillar att jogga... eller håller det på att ändras??
Jag vet att det inte är ett är något att skryta om för många av er, men för mig som inte joggat sedan skoltiden (förutom en gång nu i måndags) är detta faktiskt stort. Jag klarade att jogga rundan som är 2,36 km på under 20 minuter! Nästa mål blir att kunna jogga hela rundan utan att pausa genom att gå.

Under ca 2 min var jag givetvis tvungen att pausa och titta på tranorna. 10 av dem flög iväg när jag närmade mig åkern men ytterligare 10 stod kvar på åkern.

söndag 15 mars 2015

Handmålade påskägg - repost

Snart närmar sig påsken och jag bara måste reposta bilder från ett inlägg i april 2014. Vill ni läsa hela inlägget finns det via denna länk: Glädje i hjärtat: Måla påskägg - ett konstverk

Dessa vackra påskäggen har min kreativa mamma målat. Ni anar inte hur vackert det är att komma in i ett hem där de inte har 1 litet påskris utan där de ibland tagit in en helt påskbjörk som de fyllt med de handmålande påskäggen.












söndag 8 mars 2015

Nu tidigt på våren tar man alla tillfällen...

Varför fikar man inte ute oftare? Det gäller ju bara att ta på sig lite mer kläder. Har man dessutom turen att hitta ett mysigt ställe i gräset där det är lä blir det snabbt varmt. Nu tidigt på våren tar man alla tillfällen man kan för att få lite sol.


 

Vi rekommenderar inte att man går ut på bryggan... fast fin är den.



Inte bara skog i skogen


Klockan är 12 på dagen och det är redan 12,4 grad ute. Vår!!! Det är helt vitt av snödroppar vid det lilla vattendraget. Cyklarna parkeras intill vägen och vi vandrar in vid gläntan.



Mitt i skogen finns gamla vägar med stengärde vid sidorna.

 Till dotterns glädje har Harsyran kommit.


Det ser ut som ett stengärde och några döda träd... 


...Går man lite närmare och går runt bland de stormfällda träden ser man något annat.

En ruin. Det är svårt att se helt konturerna vart byggnaden har gått. Vad har det varit? En jordkällare? Har någon bott här? Är det därför det finns gamla vägar hit? Vad hände sen, varför fick det bli en ruin?

"Mamma, mossan är så vacker"

 

Jag älskar att bo i närheten av naturen

Morgonstund...

Klockan hade inte hunnit bli 6 på morgonen när sonen och jag tog på oss ytterkläderna. Tittade vi åt ena hållet såg vi månen gå ner bakom träden. Tittade vi åt andra hållet såg vi de rosa färgerna som antydde att solen var på väg upp. Tranorna sjöng och vi gick viskandes genom skogen mot en av åkrarna där de brukar stå. En kille kom cyklande med ett kamerastativ i sin packning. "Han var inte pigg" sa sonen. Killen svängde bestämt av mot mossarna och missar helt de två tranorna som stod några hundra meter ut på åkern i motsatt håll. 5-6 stora korpar flög över oss. Vi smög längre fram. Tranorna bredde ut sina enorma vingar, sprang några stora steg och flög snabbt bort. På bara några minuter har månen försvunnit och den glödande solen stiger. Det gäller att njuta av varje sekund.

I öster började det ljusna

I väster såg vi månen gå ner
 
Redan innan vi hunnit lämna trädgården såg vi en trana flyga.

Jakttornet/utkikstornet längs mossaspåret (gamla torvjärnvägen)

 Som om någon målat med akvareller över himmelen

Kan det bli vackrare? Solen riktigt glöder.
Hur kan någon säga att det är slumpen som skapat allt detta vackra?

God morgon!

söndag 1 mars 2015

Lille Mossen... med mobilkamera

Planen för lördagen var att beskära de sista fruktträden, vika 3 maskiner tvätt och pusta fönsterna. Men är det fint väder ute så måste man prioritera. Träden får vänta, tvätten kommer att finnas där i morgon också och fönsterna har blivit "sekretessfönster" (man kan inte riktigt se igenom men de släpper i alla fall igenom ljus). *haha* skojar så farligt är det inte.

Familjen packade en ryggsäck med en liten matsäck och saft, tog på sig varma kläder och begav sig av mot lille mossen. Av någon anledning gick vi iväg utan kameran..... vilken miss! Mobilkameran  fick duga.

Ca 2,8 km är rundan i Lille mosse från Mossaspåret. (Vi lyckades inte ta oss hela vägen runt Lille Mosse denna gång då vi hade vanliga vinterskor och efter 1,3 km rann ett litet vattendrag rakt över hela stigen och där fick vi vända.)

Har ni någonsin varit på en mosse? Jag är en torvbrytares dotter så jag har många gånger varit på mossar med min pappa. Hoppat på tuvorna och lärt mig att man inte ska springa rakt ut överallt, för har man otur sjunker man ner i mossen. Vid en snabb anblick ser en torvmosse inte alls mysig ut. Stannar man upp, inser man att en gammal torvmosse döljer ett fantastiskt djurliv och en unik natur.

Vi hann inte gå mer än max 30 meter innan vi såg en stor Röd Glada (Det är en ganska stor fågel på 60-70 cm och den har ett vingspann 170-185 cm)

(Så här ser en Röd Glada ut om man har skickligheten att få ett bra foto på den.)

Ibland på marken syns spåren från en tid då det var torvproduktion på lille mosse.


Smultronblanden har redan börjat titta fram


3 gånger såg vi ett tran-par, och 3 gånger hann vi inte få igång kameran innan tranorna hunnit flyga iväg. Det var här den 29/2-2015 vi såg årets första tranor.

Längs hela rundan finns flera utkikstorn uppsatta. Förutom att man kan se ganska bra där uppifrån tyckte barnen att det var en bra plats att sitta och fika.

4 svanar och ett gäng änder simmade, och flög, iväg när vi närmade oss.


I dessa markerna gömmer sig lätt fåglar, vildsvin och gigantiska älgar.

Håll er på gången. Det är väldigt blött och kärrigt om man avviker.



 Om man zoomar på Eniros karta kan man se "plattorna" på mossen.
Karta via Eniro

Information om: Mosse - Wikipedia och Torv - wikipedia